Curt vann mot parkeringsbolaget

Publicerad 2012-04-26

Bötfälldes när han följde med sin fru till akuten

Curt följde med sin fru till akuten - och fick parkeringsböter.

När Curt följde med sin fru till akuten fick han parkeringsböter.

Han tipsade media och nu är boten riven.

– Jag tycker att det är jättebra att det nu finns en öppning även för andra, säger han till Aftonbladet.

Lördagen den 14 april tog Curt och Anne-Marie Åkesson bilen in till centrala Örebro för att handla. Plötsligt i en butik blev Anne-Marie dålig och hon föll i hop på golvet. Hon var så gott som medvetslös.

Fördes till sjukhus

– Hon förlorade medvetandet. Det är inte så roligt att uppleva och just då tänker man inte så mycket på en bil som står parkerad, säger Curt Åkesson.

Han ringde på ambulans och tillsammans åkte de till akuten på Örebros universitetssjukhus. När frun efter ett par timmar återhämtat sig och mådde bättre tog de en taxi tillbaka till centrum för att hämta bilen. Men eftersom parkeringstiden gått ut satt det en p-bot på vindrutan.

Hoppades på empati

I förhoppning om att parkeringsbolaget Hojab skulle förstå att han var tvungen att prioritera sin hustrus hälsa framför en parkeringsavgift överklagade Curt boten. I sitt brev skrev han att han önskade att bolaget skulle kunna visa empati så att de skulle slippa betala.

– Jag tänkte att vårt sjukhusbesök måste vara ett argument som de tar utan bedömning, säger han.

Krävde betalning

Men enligt Nerikes Allehanda var parkeringsbolaget Hojab obevekliga. Kravet om en inbetalning kom svart på vitt:

”... de omständigheter ni åberopar utgör ej sådana skäl att ärendet kan komma att makuleras.” ... Vi emotser betalning om 400 kronor inom 10 dagar från brevets utskriftsdatum”.

– Det var så pass låst i början att jag tror att till och med en egen begravning hade varit ett tveksamt argument för dem, säger Curt.

Brast i sina rutiner

Men Curt Åkesson stod på sig och tipsade lokaltidningen. Och nu har han fått rätt, Hojab som lämnat över parkeringsärendet till Europark som beslutar vid extraordinära händelser. När det gäller sjukdomsfall krävs ett läkarintyg, vilket paret Åkesson skickade in till Hojab. Europark har nu rivit boten med hänvisning till att Hojab brustit i sina rutiner.

– Bra ändå att vi fick ett gott slut. Både för mig och de som jobbar det på parkeringsbolagen som hädanefter vet hur de ska göra, säger Curt Åkesson.