Hävde domen själva

Publicerad 2013-09-08

Två domare tog beslutet att öppna skolan. Gustav Fridolin: Alliansen måste kliva fram

En ensam domare vid Förvaltningsrätten utredde Skolinspektionens beslut att stänga Lundsberg.

Tillsammans med en kollega beslutade hon att stoppa det.

I dag återvänder eleverna till skandalskolan i Storfors.

Eleverna återvänder i dag till Lundsbergs internatskola i Värmland efter ett ”tidigarelagt höstlov”, som det kallas av eleverna och de anställda.

Den 28 augusti beslutade Skolinspektionen att stänga internatskolan Lundsberg med omedelbar verkan efter en lång rad våldsamheter på skolans elevhem.

Får sista ordet

Skolinspektionens beslut överklagades av Lundsberg. Under några dagar i början av september utredde chefsrådman Anna Maria Åslundh-Nilsson frågan. I fredags beslutade hon och rådmanskollegan Kerstin Fredriksson att stoppa Skolinspektionens beslut.

– Vi har gjort den bedömningen att det inte är klart och att vi behöver utreda frågan närmare, sa Anna Maria Åslundh-Nilsson till TT.

Åslundh-Nilssons företrädare, den pensionerade chefsrådmannen Richard Ljungqvist, 66, konstaterar att Åslundh-Nilsson ensam utrett frågan, för att sedan fatta ett inhibitionsbeslut tillsammans med kollegan Kerstin Fredriksson.

I slutändan kommer samma två domare troligtvis få sista ordet - tillsammans med tre nämndemän.

– Frågan för Förvaltningsrätten är om internatdelen omfattas av Skolinspektionens tillsynsuppgift, säger Richard Ljungqvist.

Väntas överklagas

Lagen som ger Skolinspektionen mandat att granska landets skolor kom till 2010 på regeringens initiativ .

Kan lagstiftaren ha missat att få med internaten i lagen?

– De flesta tycker nog att man ska ha tillsyn där, men frågan är om man tänkt på det här när man lagstiftade.

Nu väntas ärendet överklagas, samtidigt som riksdagen kan välja att ändra lagen. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk:

– Jag tycker faktiskt att Alliansen måste kliva fram och säga hur de vill ha det med internaten. I början av det här riksdagsåret lovade Jan Björklund riksdagen att han senast i maj skulle komma med ett besked, men den utredningen är fördröjd. Hade han kommit med besked i maj hade det funnits tid till höstterminen. Nu har vi fått se nya övergrepp.

När Aftonbladet når utbildningsminister Jan Björklunds (FP) presschef Anders Andrén meddelar han att Björklund inte tänker kommentera de misstänkta övergreppen på Lundsberg, frågan om riksinternaten eller vilket inflytande han vill att Skolinspektionen ska ha:

– Det är en pågående rättsprocess så vi kommenterar inte det.

Beslutsprocessen

1 Beslut om inhibition (tillfälligt stopp) för Skolinspektionens beslut att stänga Lundsberg. Beslutet fattades av en chefsrådman som ensam utrett frågan och en andra rådman.

2 Skolinspektionen har möjlighet att överklaga inhibitionsbeslutet.

3 Förvaltningsrätten fattar det slutgiltiga beslutet. Medverkande är två domare och tre nämndemän. Troligtvis samma domare som vid inhibitionsbeslutet.

4 Både Skolinspektionen och övriga parter kan överklaga Förvaltningsrättens beslut till ytterligare två instanser.