Norge säger nej till Apples kartor

Publicerad 2013-08-13

Här syns Kungsbrohuset, eller Schibstedhuset som det också kallas, i Stockholm på Apples 3D-karta.

Norska myndigheter säger nej till Apples förfrågan om att ta flygbilder i 3D över Oslo.

Anledningen: De blir för detaljerade och en säkerhetsrisk för Oslo, menar myndigheterna.

Detaljerade kartbilder i 3D finns redan över Stockholm och Köpenhamn, men där retuscheras känsliga områden bort.

Flera norska medier rapporterar att Apple tidigare kritiserats för dålig upplösning för sina kartor. De har sedan dess arbetat hårt för att förbättra upplösningen med hjälp av nya flygbilder.

Nu säger norska myndigheter nej till att Apples förfrågan om ta flygbilder i 3D över Oslo.

– Vi vill inte att det ska tas foton med så bra upplösning och hög precisionsgrad att det kan utnyttjas till att kartlägga områden som kräver speciell avskärmning. Fotoupptagning med den detaljrikedomen kan ge kunskaper om säkerhetsåtgärder som inte är önskvärda att bli tillgängliga, säger avdelningsdirektören Øyvind Mandt på Nationella säkerhetsmyndigheten (NSM) till Aftenposten.

Finns bilder över Stockholm

Apple har tagit flygbilder över Stockholm och Köpenhamn till 3D-kartor som finns tillgängliga Apples karttjänster i surfplattor och mobiltelefoner.

Enligt Mandt är det inte säkert att Oslo särskiljer sig från de andra huvudstäderna, men praxis kring hanteringen av flygbilder är olika från land till land. Därför ska det nu göras en internutredning, berättar Mandt för Aftenposten, som ska visa landet ska hantera liknande fall i framtiden.

– Militären har vissa områden som är föremål för restriktioner och det är också flera känsliga objekt som nyligen klassificerats med restriktioner. Vi vill ha mer tid att för att säkra dem på ett tillräckligt sätt, säger Mandt till Aftenposten.

Han menar också att det är ett problem att de inte kommer att ha nationell kontroll över materialet som Apple samlar in.

Amerikanska ambassaden i Norge är nu inblandade och driver frågan för Apples räkning. Ambassade har bland annat kontaktat Oslos borgmästare Fabian Stang och som i sin tur skickat en skrivelse till Norges försvarsminister.

Försvarsmakten granskar i Sverige

I Sverige är Lantmäteriet och Försvarsmakten ansvariga för hur flygbilder tagna över Sverige sprids. 

Lantmäteriet ansvarar bara för sina egna flygbilder som kart- och bildsekretessavdelningen granskar innan de släpps ut. Känsliga områden med avbildningsförbud retuscheras.

Försvarsmakten ansvarar för spridning av flygbilder tagna av utomstående. Det behövs inget förhandstillstånd för att ta flygbilder i Sverige, men ska bilderna spridas måste Försvarsmakten först granska bilderna. Försvarsmakten begär då att områden belagda med fotoförbud retuscheras eller att vissa bilder tas bort.

Exakt vilka områden eller byggnader som är belagda med fotoförbud i Stockholm vill inte Försvarsmakten gå in på och hänvisar till sekretess och totalförsvaret.

– Varken flygbilder, kartor eller andra sammanställningar får läggas in i databaser eller spridas utan tillstånd. De ska granskas innan de sprids, säger Arne Bergquist som arbetar på kart- och bildsekretessavdelningen på Lantmäteriet.

Så man kan anta att bilderna över Stockholm som Apple tagit har granskats av Försvarsmakten?

– Ja, annars ha de kringgått svensk lagstiftning, säger Arne Bergquist.

Tydliga bilder i Google Maps

Google maps visar väldigt detaljerade bilder över Riksdagshuset i Stockholm medan Drottningholms slott är retuscherat. Haga slott går endast att se uppifrån, vilket också gäller Försvarsmaktens högkvarter på Lidingövägen.

2009 utfördes det omtalade helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga. Flygbilder över den fastigheten är mycket detaljerad och har inte retuscherats.