Lars Løkke Rasmussen

Løkke Rasmussen slutar som Venstreledare

Av: 

TT

NYHETER

Danmarks förre statsminister Lars Løkke Rasmussen avgår som partiledare för Venstre. En het kandidat att efterträda honom är Jakob Ellemann-Jensen, son till den färgstarke tidigare utrikesministern Uffe Ellemann-Jensen.

Rasmussen fattade sitt beslut vid ett partimöte på ett hotell i Vejle. Han meddelade sin avgång på Twitter och lämnade sedan hotellet bakvägen.

"Det är viktigt att hålla fast vid sin självrespekt. Kan inte vara partiledare för ett parti där jag som partiledare inte har möjlighet att diskutera och testa den politiska linje jag har lagt fram, i det forum där jag har valts. Tack för många goda år", skriver han.

"Chock i lokalen"

Även vice partiledare Kristian Jensen som varit skatteminister, utrikesminister och finansminister, lämnar sin post. Han var mycket dämpad när han mötte medierna.

– Jag tror att vi är många som bär ansvar. Jag tar gärna på mig min del av skulden.

– Jag har försökt vara lojal mot det som jag anser är Venstres dna. Det är ett borgerligt liberalt parti.

Enligt personer som deltog i partimötet mottogs beskedet att både Rasmussen och Jensen avgår med "chock".

– Det blev chock i lokalen. Ärligt talat blev jag själv mållös. Det var mycket speciellt, säger partistyrelseledamoten Karsten Schøn till Danmarks Radio och tillägger att han behöver tid för att smälta det som skett.

Rösten brast

Men många inom partiet har velat ha en nystart och ge plats för nya krafter. Visserligen gick Venstre fram i valet i juni, men den borgerliga koalitionsregeringen som Rasmussen ledde förlorade regeringsmakten.

Missnöjet inom hans parti har också rört påstådda samarbetsproblem som förekommit mellan Rasmussen och hans andreman, Kristian Jensen. Osämjan mellan de båda ska ha sina rötter i att Jensen 2014 utmanade Rasmussen om ledarposten i Venstre – ett uppror som inte gick vägen för Jensen.

I stället har han i sammanlagt tio år varit partiets viceordförande utan att nå jobbet som partiets ledare. När Jensen på lördagens presskonferens fick frågor om hur det kändes att falla på målsnöret brast rösten:

– Det tror jag inte att det att finns ord för att beskriva.

Humor och skicklighet

Ett hett namn i spekulationerna om vem som ska efterträda Løkke Rasmussen är den tidigare miljöministern och folketingsledamoten Jakob Ellemann-Jensen. Den 45-årige politikern har en hög position inom Venstre och han anses vara skicklig på "sälja in budskapet".

Dessutom sägs han ha humor.

Jacob Ellemann-Jensen är son till Uffe Ellemann-Jensen, som under sin period som politiskt aktiv var en stark Venstreprofil och bland annat utrikesminister mellan 1982 och 1993.

Själv har Jacob Ellemann-Jensen inte kommenterar efteträdarfrågan.

En ny partiledare utses vid ett extrainsatt landsmöte den 21 september, där den enda punkten på dagordningen kommer att vara valet av ny partiledare och vice partiledare. Fram till dess kommer Kristian Jensen att verka som partiledare.

Rättad: Felaktig uppgift i tidigare texter om när det danska folketingsvalet hölls korrigerad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Starka reaktioner på Løkkes avgång

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Løkke Rasmussen

Venstre

Danmark

Dansk politik