Starka reaktioner på Løkkes avgång

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
"Ovärdigt", anser en lokalpolitiker inom Venstre om hur avgångne partiordföranden Lars Løkke Rasmussen behandlats av sitt parti. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
"Ovärdigt", anser en lokalpolitiker inom Venstre om hur avgångne partiordföranden Lars Løkke Rasmussen behandlats av sitt parti. Arkivbild.

NYHETER

Det turbulenta slutet för Lars Løkke Rasmussen som partiledare för Venstre har väckt starka reaktioner inom det egna partiet.

– Ovärdigt, säger en lokalpolitiker.

– En helg som gjort ont för riktigt många, säger en annan.

I lokalavdelningen Odense Nord har halva styrelsen hoppat av, rapporterar tidningen Fyens.

– Jag är fortfarande liberal, men jag är färdig med Venstre. Man kan helt enkelt inte behandla en man på det sättet. Det är ovärdigt, säger en av de styrelseledamöter som hoppat av, Jan Radoor, till Fyens.

I lördags beslutade Venstres nationella partistyrelse att kalla till ett extrainsatt landsmöte, där valet av partiordförande och vice ordförande ska vara de enda punkterna på dagordningen.

Lars Løkke Rasmussen svarade med att avgå direkt.

"Hård helg"

"Kan inte vara partiledare för ett parti där jag som partiledare inte har möjlighet att diskutera och testa den politiska linje jag har lagt fram, i det forum där jag har valts. Tack för många och goda år", skrev han på Twitter.

– Det är inget tvivel om att det har varit en riktigt hård helg för Venstre. Det har varit en helg som gjort ont för riktigt många, säger Venstrepolitikern och regionrådsordföranden Stephanie Lose till Tv Syd.

Hon tillägger att hon anser att partiet behöver en nystart.

Förlorade regeringsmakten

Venstre gick fram i valet i juni, men den borgerliga koalitionsregering som Rasmussen ledde förlorade regeringsmakten.

Många inom partiet talar nu för Jakob Ellemann-Jensen som ny partiordförande. Han är son till den färgstarke tidigare utrikesministern Uffe Ellemann-Jensen och har en bakgrund som miljöminister och folketingsledamot.

Till vice ordförandeposten är Inger Støjberg, tidigare integrationsminister, en möjlig kandidat.

– Riktigt många talar om Inger Støjberg. Och det gör de eftersom hon är från Jylland och för att hon representerar högerflygeln i invandringsdebatten, säger Jarl Cordua, politisk kommentator på Radio24syv.

Publicerad:

LÄS VIDARE