CHATT: Ställ frågor till Aftonbladets team i Ukraina

Publicerad 2022-02-20

Vad undrar du om det spända säkerhetsläget?
Aftonbladet är på plats i Kiev – och nu kan du få svar på dina frågor.
Chatta här.

Följ ämnen
Ukraina

Denna chatt är stängd.

  • Staffan Lindberg
    20 feb 2022

    Tusen tack för alla intressanta frågor. Hinner tyvärr inte besvara alla i dag, då vi måste vidare. Fortsätt gärna att följ vår rapportering här på Aftonbladet!

    Staffan

  • 20 feb 2022

    Ryssland och Putin har flera gånger hävdat att NATO och väst gav garantier för ett par årtionden sedan att inte utvidga försvarsunionen åt öster. Stämmer detta? Finns sådana utfästelser?

    Alex

    Det stämmer att det är en återkommande uppgift som bland annat president Putin och utrikesminister Lavrov för fram. Sanningen är att åsikten om vilka garantier som gavs går i sär. Några undertecknade avtal finns inte.

    Staffan Lindberg
  • 20 feb 2022

    Vore kul att läsa hur den normala människan i tex Lyiv resonerar kring allt.

    Patrik

    Vi har inte besökt Lviv på denna resa, då staden ligger längre från den förväntade fronten. Men de uppgifter jag fått är att livet fortgår nästan som vanligt, precis som här i Kiev.

    Staffan Lindberg
  • 20 feb 2022

    Varför går inte Ukraina med i Nato direkt?

    Svensson

    Nato har uppgett att det inte är aktuellt. Ett avgörande hinder är till exempel det faktum att Ryssland annekterar en del av Ukraina (Krim), något som indirekt skulle göra att Nato hamnade i öppen konflikt med Ryssland om Ukraina gick med.

    Staffan Lindberg
  • 20 feb 2022

    Enligt uppgifter ska ett krig kunna bryta ut till veckan kanske redan natten mot måndag eller under måndagen?. Vad talar för ett krig bryter ut inom kort?

    Chrille

    Den enorma truppuppbyggnaden samt eskaleringen av läget i Donbass och de ryskkontrollerade delarna med massevakuering av civila och allmän mobilisering till följd av påstådda ukrainska angrepp som ingen oberoende observatör bekräftat. Man kan därtill lägga till de amerikanska underrättelseuppgifterna som talar om en snar invasion.

    Staffan Lindberg
Staffan Lindberg och Jerker Ivarsson, på plats i Kiev.

Följ ämnen i artikeln