Broderns oro för Somayyeh, 40: ”Skulle aldrig lämna sin son”

Småbarnsmamman har varit borta i snart två veckor

Publicerad 2022-02-24

40-åriga Somayyeh har varit försvunnen i snart två veckor.

Hennes familj tror inte att hon längre är vid liv – hon skulle aldrig frivilligt lämna sin lilla son som hon kämpade i många år för att få.

– Det är hemskt att se in i hans ögon och veta att hans mamma kanske aldrig kommer tillbaka igen, säger Somayyehs bror.

Somayyeh, eller Sasha som hon kallas av sin familj, var på väg hem efter jobbet som operationssjuksköterska på lördagskvällen den 12 februari.

Övervakningskamerabilder från tunnelbanestationen Stora Mossen i Stockholm visar hur hon går av tåget och passerar spärrarna, till synes på väg hem till bostaden i Bromma.

– Det gör ont att se de bilderna. Hur hon kommer med sin ryggsäck, en påse i handen, säkert jättetrött efter en lång arbetsdag, och sedan bara försvinner, säger hennes bror.

Polisen går ut med bild på den 40-åriga småbarnsmamman som varit försvunnen sedan den 12 februari.

Redan på söndagen började Somayyehs familj ana oråd. Somayyehs pappa har dagligen tät kontakt med sina fyra barn. De hörs när de vaknar, vid lunch och efter arbetsdagens slut.

”Han är hennes mirakel”

På söndagen skulle Somayyeh jobba men pappan fick inget svar av henne vare sig på morgonen, vid hennes lunchrast eller på kvällen och hon anmäldes försvunnen.

En man som Somayyeh känner sitter sedan dess häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov. Han nekar fortsatt till brott.

Kvinnan sågs senast den 12 februari vid Stora Mossens tunnelbanestation i västra Stockholm.

Somayyehs familj vill inte uttala sig om skuldfrågan, i nuläget vet ju ingen säkert vad som hänt, men de känner stark oro för att Sasha aldrig kommer att komma hem igen.

– Hon skulle aldrig lämna sin son. Aldrig. Sasha har velat bli mamma i 15 år. De har försökt och försökt, på flera olika kliniker. Hon var så lycklig när han kom, han är hennes mirakel, säger brodern.

Åklagaren i ärendet, Josefina Yalo, säger att rubriceringen fortfarande är människorov och att den sista iakttagelsen av Somayyeh är den vid tunnelbanan på lördagskvällen.

– Det som framförallt gör att vi misstänker brott är att hon är försvunnen och att inget tyder på att hon håller sig undan frivilligt, säger hon.

Ska ha varit våldsam

Enligt Aftonbladets uppgifter finns det en historik av våld. Den häktade mannen ska flera gånger ha anmälts för att ha slagit Somayyeh men ingen av anmälningarna ledde till åtal och Somayyeh själv ska inte ha velat medverka.

För hennes familj kom de uppgifterna som en chock.

– Vi hade ingen aning. Jag önskar att vi hade vetat, då kanske det aldrig hade behövt gå så här långt, säger brodern.

Han beskriver Sasha som en stark och ordentlig kvinna. En ekonomisk person som jobbat och slitit för det hon har.

Polisen söker tips om en Saab 900.

För Somayyehs familj är det nu väldigt viktigt att få svar på vad som hänt henne och varför. Hoppet att hon ska hittas oskadd finns fortfarande men minskar för varje dag.

Somayyehs son, som är ett halvår gammal, är ännu alldeles för liten för att förstå dramatiken kring sig.

– Men någon dag kommer han att fråga vad som hände med hans mamma. Då vill jag kunna svara honom att vi gjorde allt vi kunde för att hitta henne, för det gör vi. Och att jag önskar att vi hade vetat mer innan så vi hade kunnat förhindra att hon överhuvudtaget försvann, säger Somayyehs bror.

Fotnot: Har du sett försvunna Somayyeh eller har du information som kan leda till att hon återfinns, ring polisen på 114 14.

Följ ämnen i artikeln