Nato

Aysen är med på Turkiets lista: Kommer inte deportera mig levande

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Sverige slöt igår ett historiskt och omdebatterat Nato-avtal med Turkiets president Erdogan.

Nu kräver Turkiet utlämning av 33 terrormisstänkta personer från Sverige och Finland, skriver AFP.

– De kommer inte att deportera mig härifrån levande, säger Aysen, som är en av de svenskar som kan vara med på utlämningslistan.

Turkiet släppte på tisdagen Nato-blockaden mot Sverige under ett toppmöte i Madrid efter att ha slutit ett avtal.

Avtalet innehåller löften, bland annat att Sverige inte ska stödja kurdiska organisationer och Gülenrörelsen – samt ska att vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar.

Statsminister Magdalena Andersson har manat till lugn efter att utlämningsavtalet har väckt starka reaktioner.

– Om man inte ägnar sig åt terrorism behöver man inte vara orolig, sa hon tidigare under onsdagen till SVT.

Ett dygn efter avtalet kräver Turkiet att Sverige och Finland ska lämna ut 33 terrormisstänka personer, rapporterar AFP.

Aysen, 45, såg sitt eget namn i turkiska medier – som en av dem som Erdogan vill att Sverige ska lämna ut.
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skakar hand med Turikets president Recep Tayyip Erdogan.

En av de som kan vara med på listan är den 45-åriga gymnasieläraren Aysen som varit svensk medborgare i 14 år efter att ha fått politisk asyl. Hon säger att hon är både chockad och besviken över avtalet.

– Det är inte terrorister på listan, det är författare och journalister. Deras vapen är deras hjärna, sätter man dem i fängelse kommer de inte precis sluta att tänka.

”Demokratin är hotad”

Aysen säger att hon nu är orolig över Sveriges framtid.

– Demokratin är hotad om man låter en diktator diktera reglerna. Säger man en gång ja till en diktator kommer det att bli fler gånger. Det känns oerhört sorgligt. För mig är Sverige inte ett land som går med på en diktators regler.

När Aysen var 17 år gammal bodde hon i turkiska Kurdistan och var aktiv inom Turkiets kommunistiska parti. Hon berättar att hon dömdes till fängelsestraff på livstid för att ha ”försökt att omstörta den konstitutionella ordningen med våld – i syfte att upprätta marxistisk ordning”. Efter fem år i fängelse frigavs hon i väntan på en ny rättegång. Då tog hon chansen att fly till Sverige.

Aysen

– Jag har torterats i de turkiska fängelset. Jag har varit i helvetet och jag ska aldrig tillbaka dit. Därför känner jag mig inte orolig för att deporteras.

Hur menar du då?

– Därför att de kommer aldrig att deportera mig levande härifrån. Jag vet hur det är att dö varje dag i fängelset. Jag kan inte dö varje dag där. Då dör jag heller en gång bara.

”Fel att ens sitta i samma rum som Erdogan”

Aysen säger att hon tycker att det är fel att Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde tog i hand med Turkiets president Erdogan.

– Att de ens satt i samma rum som han, det är sjukt. Det är politiskt fel och de får leva med det felet. Men jag undrar om de kan se sig själva i spegeln efter detta?

Statsminister Magdalena Andersson manar till lugn efter starka reaktioner på utlämningsavtalet.

Aysen vet ännu inte hur hon ska agera efter beskedet om avtalet.

– Jag har pluggat, jag har tjänat pengar och betalt skatt. Sverige är mitt land. Jag har min familj här och jag ska fortsätta kämpa för demokratin, så mycket vet jag.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

SD nobbar misstroendehotet – medan MP funderar

ÄMNEN I ARTIKELN

Nato

Turkiet

Sverige

Finland