Cummings går till attack mot BoJo: Hemlig strategi

Uppdaterad 2021-05-24 | Publicerad 2021-05-23

Boris Johnsons sparkade rådgivare Dominic Cummings går till hård attack mot premiärministern och den brittiska regeringen.

Han hävdar att regeringen hade en hemlig strategi om att uppnå flockimmunitet – något de hela tiden förnekat.

I en rad inlägg på Twitter går Boris Johnsons före detta rådgivare Dominic Cummings till attack mot sin tidigare arbetsgivare och hans ministrar. Han hävdar att den brittiska regeringen hade en hemlig coronastrategi: Att sprida smittan i samhället för att uppnå flockimmunitet.

Han påstår också att landets tre nedstängningar hade kunnat undvikas, om ”kompetenta personer” hade haft ansvar för strategin tidigt under pandemin.

Dominic Cummings fick sparken på grund av meningsskiljaktigheter.

Cummings fick sparken förra året på grund av meningsskiljaktigheter om arbetet på Downing Street. Den senaste tiden har han riktat mycket hård kritik mot premiärministern och regeringen.

Enligt Cummings är den ”chockerande sanningen” att planen om flockimmunitet var gällande fram till mindre än två veckor innan den första nedstängningen.

Han anklagar också regeringen för att ha lyckats väldigt dåligt med bland annat masstestning. Cummings menar att det var ett misslyckande som innebär att folk dog i onödan.

Förnekar anklagelserna

Regeringens vetenskapliga rådgivare Patrick Vallance antydde i mars 2021 att flockimmunitet var ett av målen, men hälsominister Matt Hancock sade två dagar senare att flockimmunitet "varken var ett mål eller en strategi". Det är ”skitsnack”, enligt Cummings som hävdar att det var den officiella strategin i ”alla dokument, grafer och möten tills det att den slopades”.

Boris Johnson med munskydd.

En talesperson för Downing Street bemöter Cummings anklagelser med att "flockimmunitet har aldrig varit ett mål eller del av vår strategi. Den har hela tiden varit att rädda liv och se till att sjukvården inte överbelastas", skriver The Guardian.

Nästa vecka ska han prata om coronahanteringen inför parlamentet. Enligt The Sunday Times finns en oro bland kabinettsmedlemmarna för att han ska anklaga Johnson för att inte ha deltagit på flera viktiga krismöten tidigt under pandemin. I stället ska han ha arbetat på en biografi om Shakespeare, då han behövde pengarna för att finansiera skilsmässan från sin andra fru, Marina Wheeler.