Åtalas för mordförsök: ”Ville knivattackera någon människa”

Publicerad 2023-10-11

En psykiskt sjuk 34-årig kvinna åtalas för mordförsök på 10-åriga Kenly Rosberg, som attackerades med kniv i Ängelholm i juni.

34-åringen berättar i förhör att hon utnyttjades sexuellt som liten och att hon som vuxen ofta blev arg när hon såg barn.

– Jag attackerade denna flicka för jag tänkte att hon inte haft det så svårt som jag, säger 34-åringen i polisförhören.

Den 34-åriga kvinnliga sjukpensionären åtalas också för misshandel respektive grov misshandel av fyra andra flickor i Ängelholm. Den 31 maj drog hon loss en flickas hår. Den 4 och 7 juni slog hon tre andra flickor blodiga med stenar.

Polisen i Ängelholm gick ut med efterlysning på Facebook där de sökte vittnesuppgifter efter flera våldsbrott utförda av en kvinna.

Men resultatet av de attackerna var inte nog för kvinnan. Den 3 juni beställde hon en kniv via internet, och hämtade ut den på Coop den fem dagar senare. Den 12 juni, dagen då Kenly attackerades, tog 34-åringen för första gången med sig kniven i väskan när hon gick ut.

Av förhören framgår att 34-åringen ofta tänkte på de tillfällen när hon själv blivit sexuellt utnyttjad och slagen, från 8-årsåldern och framåt, och att hon då blev arg på de som utsatt henne för våldet.

– Jag ville knivattackera någon människa. Jag trodde att det skulle göra mig lite glad. Jag var trött på att hela tiden vara arg, säger kvinnan i polisförhören.

Den blodbefläckade kniven som användes vid dådet.

En ren tillfällighet

Att det just blev Kenly Rosberg, 10, som drabbades av knivattacken var en ren tillfällighet. Egentligen ville 34-åringen attackera de som misshandlat henne i barndomen. Men eftersom de inte fanns på plats bestämde sig kvinnan för att ”knivattackera den första människa som jag såg ute”. Det blev Kenly.

– Det blev just en ung flicka för att jag själv blev slagen och sexuellt utnyttjad när jag var i samma ålder som denna flicka, säger 34-åringen.

Enligt åtalet försökte kvinnan döda Kenly med två hugg i ryggen och ett hugg på underarmen, vilket ledde till massiv blödning. Tack vare att Kenly fick snabb hjälp överlevde hon.

Kenly Rosberg på sjukhuset efter attacken.

I augusti träffade Aftonbladet Kenly och hennes mamma Annelie Rosberg. Då var Kenly så gott som fysiskt återställd, men hade ofta mardrömmar:

– När det händer så vaknar hon och skriker, berättade Annelie då.

Kenly beskrev attacken och sade:

– Hon gick därifrån och skrattade högt på ett sätt som att hon tyckte att det var jätteroligt. Jag trodde att jag skulle dö.

Mamma Annelie Rosberg med dottern Kenly Rosberg.

”Jag blev lite glad”

Efter attacken var kvinnan nöjd, enligt polisförhören:

– Jag blev lite glad av detta, och kände mig mindre ledsen än tidigare. Jag har varit ledsen i många år, sade 34-åringen.

Kvinnan har tidigare dömts för misshandel. Genom åren har en familjemedlem ofta försökt lugna henne i vardagen. Vid husrannsakan hittade polisen ett handskrivet A4-papper med texten:

”Du är säker och trygg här hemma. Detta är ditt hem för alltid!! Du kan vara lugn!! Kram (Men du får INTE hota mig med paraply och knivar!!!!)”

Vid husrannsakan hittades en hammare, som kvinnan skulle ha ”för att skydda sig” mot människor som ”kunde komma in i hennes lägenhet”.

En minut efter att kvinnan hade knivhuggit Kenly – klockan 17:06 den 12 juni – skickade familjemedlemmen ett sms till henne:

”Hota INTE någon snälla!!!!”

Själv sade kvinnan till polisen att hon inte klarar sig utan sina mediciner:

– Jag ser människor som inte finns. Röster säger att de ska mörda mig om jag inte skaffar många barn.

34-åringen är tidigare dömd för misshandel.

Kvinnan greps kort efter knivöverfallet. Då hotade hon två poliser med att hon skulle döda deras barn. Därför åtalas hon även för hot mot tjänsteman.

34-åringen erkänner grov misshandel av Kenly, men förnekar uppsåt att döda. Hon erkänner också en grov misshandel och en misshandel, samt hot mot tjänsteman.

Rättegången inleds i Helsingborgs tingsrätt 17 oktober. Senior åklagare Linda Seger säger i ett pressmeddelande:

– Vi har lagt ett stort arbete på att identifiera alla överfall som skett vid olika tillfällen med samma tillvägagångssätt. Alla har ägt rum utomhus där flickorna ensamma har mött gärningspersonen som har angripit dem bakifrån. Inga av brotten har föregåtts av en provokation eller någon form av kontakt.

Kvinnans rörelser i Ängelholm den 12 juni, dagen då hon attackerade 10-åriga Kenly Rosberg.

Följ ämnen i artikeln