Tesla vägrar kollektivavtal i Sverige: ”De är rädda”

Publicerad 2023-10-27

Elon Musks bilföretag Tesla vägrar teckna kollektivavtal i Sverige.

Därför har fackförbundet IF Metall inlett en extremt ovanlig strejk.

– Det är en avgörande strid för svensk fackföreningsrörelse, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap.

Strejken som inleddes en minut över midnatt på fredagen omfattar 120 bilmekaniker på Teslas bilverkstäder i sju samhällen. Om inte Tesla tecknar kollektivavtal utökas strejken nästa vecka. Då införs en blockad mot 17 arbetsplatser, vilket gör det nästan omöjligt för Tesla att få ut nya bilar i Sverige, rapporterar IF Metalls tidning Dagens Arbete.

Amerikanska Tesla har inte gått med på kollektivavtal någonstans i världen – och säger hittills nej även i Sverige.

Senaste gången ett amerikanskt företag motsatte sig kollektivavtal i Sverige var på 1990-talet. Då gällde det leksaksaffären Toys R Us, som efter tre månaders konflikt med Handels till slut tecknade kollektivavtal.

Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid högskolan i Skövde, säger till Dagens Arbete:

– Många amerikanska företag har den här väldigt fientliga inställningen till fackföreningar. De är rädda för dem helt enkelt.

När IF Metall nästan 30 år senare använder strejkvapnet mot ännu ett amerikanskt företag är det väldigt ovanligt, men också nödvändigt, enligt Thörnqvist:

– Att ett företag vägrar skriva på ett kollektivavtal är ett starkt hot mot hela den svenska modellen. IF Metall har nu tvingats ta den här fajten för hela den svenska modellen, säger Thörnqvist till Dagens Arbete.

Han konstaterar att konflikten kan leda till att Tesla hellre lägger ner sin verksamhet i Sverige än skriver under ett kollektivavtal.

Tesla Sverige har hittills valt att inte lämna några kommentarer kring konflikten.

En strejkvakt utanför utanför Teslas servicecenter i Segeltorp.

Följ ämnen i artikeln