Trump efter historiska åtalet: ”De är sjuka, ondskefulla personer”

Publicerad 2023-06-11

NEW YORK. ”Rubbade, onda, kriminella”.
I sitt första offentliga tal efter det historiska åtalet var Donald Trump stridslysten – och gick till hård attack mot FBI och åklagaren.
– Det är sjuka människor som måste rensas ut omedelbart.

För första gången efter det federala åtalet klev Donald Trump under lördagskvällen upp på en scen på Republikanska partiets kongress i Georgia.
Han gick snabbt till attack – mot FBI, Bidenadministrationen och den oberoende åklagare som fattat åtalsbeslutet.
– De fuskar, de är skurkar, de är korrupta – dessa kriminella kan inte bli belönade, de måste besegras.

En stridslysten Trump mötte entusiastiska anhängare under det republikanska mötet i delstaten Georgia – dagen efter att han åtalats.

Talet kommer exakt ett dygn efter åklagarens 37 åtalspunkter, där Trump anklagas för att ha förvarat några av USA:s mest känsliga dokument i sitt hem i Florida, i kartonger på en toalett och i en balsal.

Kärnvapenhemligheter

De topphemliga dokumenten, som Trump enligt åtalet vägrat lämna tillbaka till myndigheter efter sin tid i Vita huset, ska bland annat ha information om USA:s kärnvapenhemligheter och militärplaner.

Åtalet beskriver också hur Trump ska ha ljugit för FBI-agenter och ha försökt förhindra utredningen av hans hantering av dokumenten.

Det är ännu oklart varför Trump så gärna ville behålla den nationella säkerhetsinformationen.

Historiskt åtal

Det är första gången någonsin som en amerikansk president åtalas i ett federalt fall – och en fällande dom skulle potentiellt kunna leda till årtionden i fängelse.

Men under det nära 90 minuter långa talet under lördagen, hånade Trump anklagelserna. Han kallade åtalet ”fejk”, ”en bluff” och ”ett skämt”.
Istället driver Trump tesen att anklagelserna är politiskt motiverad häxjakt av Justitiedepartementet och Bidenadministrationen.
– De hatar vårt land. Vi ska ta tillbaka landet från fascisterna och skurkarna, sa han under talet.

– Häxjakt, häxjakt. Lurendrejeri, bluff. Det kallas valpåverkan, och de gör så gott de kan med det, upprepade han gång på gång.

Donald Trump ställer upp i presidentvalet 2024, och är enligt opinionsundersökningar den som leder kampen om att bli Republikanernas kandidat. Han väntas utmana den sittande presidenten, Joe Biden.
Därmed ställs USA inför en unik situation: Där den sittande presidentens Justitiedepartement åtalar sin motståndarkandidat.

Extremt besvärande bevis

Många topprepublikaner har skyndat att försvara Trump efter åtalsnyheten.
Men experter menar att brottsanklagelserna är allvarliga, och att bevisen och vittnesmålen som samlats in är extremt besvärande för expresidenten.

Trump försöker dra paralleller mellan sin hantering av dokumenten och faktumet att sekretessbelagda dokument även hittats hos president Biden och tidigare vicepresident Mike Pence.
Det finns dock flera skillnader.
Omfattningen, dess innehåll – och att Trump vägrat ge tillbaka dokumenten, vilket ledde till en FBI-räd av hans Floridahus i augusti i fjol.
Åtalet hänvisar bland annat till USA:s spionlag, något Trump fnös åt under talet i Georgia.

– Om det verkligen var en stor spionoperation – då gjorde vi ett dåligt jobb. I så fall skulle lådorna inte ha stått på trottoaren framför Vita huset när de lastades för att flyttas till Florida.

När FBI slog till mot Trumps hem Mar-a-Lago hittades  lådor med hemliga dokument – bland annat staplade på toaletten.

”Måste rensas ut”

Trump svingade även vilt mot Jack Smith, den oberoende åklagare som utsetts för att övervaka justitiedepartementets utredningar av honom. Han kallade Smith för ”rubbad” och ”öppen Trump-hatare”.

– Detta är sjuka människor som måste rensas ut omedelbart, sa Trump.
Under talet ville den 76-årige Floridabon måla en bild av sig själv som den enda kandidat som kan stoppa ”de radikala vänstergalningarna” och det ”korrupta systemet”.
– Det är den sista striden. Detta är det mest viktiga valet vi haft, dundrade han inför de jublande republikanerna.

På tisdag kommer Trump dyka upp i rätten i Miami, för en första domstolsförhandling kopplat till åtalet.

Polis och underrättelsetjänst har inom loppet av ett par dagar skyndat att rusta inför de otaliga säkerhetsrisker som besöket innebär.
På sociala medier har Trump redan uppmanat till protester. Över en bild på domstolen med orden ”Trumpdokumentbluff-rally”, skriver han:
Ses i Miami på tisdag!!!

Följ ämnen i artikeln