Carolines mormor rökte i sängen på äldreboendet – dog

Publicerad 2023-12-18

 Sisko Endresplass.

Demenssjuka Sisko Endresplass dog av svåra brännskador efter att ha rökt i sin säng på äldreboendet.

Barnbarnet Caroline Sartfalk förstår inte hur det kunde få hända – och är starkt kritisk till boendet.

– Det är fruktansvärt och kan inte få passera.

Den 3 december, första advent, får Caroline Sartfalk ett samtal från äldreboendet i Skene där hennes mormor Sisko bor.

Personalen berättar att Sisko har varit med om en olycka. Det har brunnit på hennes rum.

– De säger att mormor inte orkar gå ut och röka på balkongen längre, så hon har rökt i sin säng, berättar Caroline.

Enligt Caroline reagerade personalen först när brandlarmet gick. Räddningstjänsten kom och tog med Sisko till sjukhus. Enligt larmet till SOS hade det börjat brinna i madrassen.

– Personalen på boendet sa att det inte var så allvarligt, att sjukhuset brukar vara ganska snabba på att skicka hem folk som bor på boende, säger Caroline.

Men läget försämrades snabbt. Siskos brännskador var så pass svåra att det beslutades att hon skulle köras med ambulanshelikopter till Universitetssjukhuset i Linköping.

Den 12 december, på sin egen födelsedag, dog Sisko 81 år gammal.

”Mormor var min favoritperson”, säger  Caroline Sartfalk.

Brukade låsa in cigaretterna

Caroline berättar att hennes mormor varit sjuk i Alzheimers i flera år. Det var anledningen till att hon ville att Sisko skulle flytta till Marks kommun, nära familjen, först till en lägenhet och sedan till äldreboendet.

– Hon gömde ju alla sina grejer och sen glömde var hon gömt dem. Personalen fick ha både hennes plånbok och cigaretter inlåsta. Hon fick en cigarett i taget som som hon alltid rökte på balkongen.

Hur det plötsligt har gått till att Sisko fått hantera tändare och cigaretter och röka ensam i sängen, det kan hon inte förstå.

– Utan uppsikt, utan att någon varit med. Orkade hon inte gå ut på balkongen kunde väl någon suttit med henne? Jag kan inte komma på en enda ursäkt till att de inte kunde det.

”Var min favoritperson”

Caroline tycker inte heller att de låter likt hennes mormor att röka i sängen.

– Hade hennes läge försämrats så mycket att hon var sängliggande så önskar jag att jag hade fått information om det.

Hon beskriver en mycket nära relation till sin mormor.

– Mormor var min favoritperson. Jag hade närmare relation till henne än till någon annan i släkten och familjen. Jag vill berätta om det för att jag vet att hon hade gjort detsamma för mig.

Caroline Sartfalk säger att hon varit nära sin mormor under hela livet.

Inte hört av boendet

I sorgen har också en ilska uppstått. Caroline är starkt kritisk till att ingen på boendet tagit kontakt med henne. Ingen har heller velat svara på frågor om händelsen när Caroline hört av sig, utan hänvisat till verksamhetschefen på kommunen.

– Det gör mig jättearg. Jag har inte fått någon ursäkt, ingen medkänsla, ingenting. Det jag har fått höra är att det är svårt att hindra de boende från att röka eftersom det är något som varit tillåtet tidigare.

– Det lät lite som en bortförklaring.

Kommunen har startat utredning

Marks kommun har inlett en händelseanalys för att utreda vad som hänt, som kommer att delas med polisen.

– Det pågår en händelsanalys och en utredningen kring hur, vad och varför. Vi kommer inte kommentera något innan den är klar, säger Helen Magnusson, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende i Marks kommun.

Caroline Sartfalks mormor Sisko Endesplass dog på sin födelsedag. ”Hon fick ett halsband av min dotter. Det blev liksom både födelsedagspresent och hejdårpresent”, säger Caroline.

Följ ämnen i artikeln