SD-topparna Linnéa och Henrik Vinge polisanmälda – av tidigare toppkandidat

Publicerad 2023-03-21

Henrik Vinge, riksdagsledamot Sverigedemokraterna.

SD-topparna och äkta makarna Linnéa och Henrik Vinge har polisanmälts av en tidigare toppkandidat i partiet, kan Aftonbladet avslöja.

Mari Malm var SD:s tredjenamn på regionlistan i Stockholm när hon blixtuteslöts inför valet – och hon vill att polisen utreder paret Vinge för förtal och falsk angivelse.

– Jag är fruktansvärt besviken på hur de ljugit och hanterat hela situationen, säger Mari Malm.

I slutet av förra veckan lämnade Mari Malm in en polisanmälan mot maktparet Henrik och Linnéa Vinge. Hon vill att polisen utreder om omständigheterna kring hennes uteslutning av partiet strax före valet förra året kan ha varit brottsligt.

I sitt brev till polisen skriver Mari Malm själv om anklagelserna som riktades mot henne:

”Brotten som de anklagar mig för är dels stöld av en drönare och dokument från partiets kansli, dels att jag skulle ha hotat en styrelseledamot. Eftersom det inte är sant har jag bett att få ta del av underlagen till anklagelserna. De nekar mig det.”

Mari Malm, tidigare toppkandidat i Sverigedemokraterna.

Påstods ha agerat hotfullt

Bakgrunden är väl omskriven. Den 28 augusti i fjol, precis två veckor före valet, fick Mari Malm reda på att Sverigedemokraternas medlemsutskott öppnat ett personalärende om henne.

I ett brev redogjorde medlemsutskottet för anklagelserna mot henne, bland annat kring försvinnandet av en drönare och dokument samt förstörande av partiets material i samband med att hon släppt in ”en då avstängd person”.

Mari Malm ska också ha ”agerat hotfullt och olämpligt mot en ledamot i distriktsstyrelsen”, enligt medlemsutskottets brev.

Anklagelserna från partiet ska snabbt ha nått ut brett bland andra partimedlemmar, enligt Mari Malm.

– Om det hade varit så att jag hade gjort något fel hade det väl varit okej, men när det bara är rena lögner blir man smått irriterad, säger hon.

Anseendet förstört

Mari Malm hävdar att det varit Linnéa och Henrik Vinge som varit drivande i att genomföra utrensningarna i SD Stockholm, något som såväl Aftonbladet som andra medier rapporterat om förut. Linnéa Vinge är numera vice gruppledare för SD i Stockholm stadshus, medan Henrik Vinge är vice partiledare på riksnivå.

Att polisanmäla paret har hon funderat på en längre tid.

– Jag var populär och omtyckt i av medlemmarna i partiet, och gjorde ett bra jobb, men mitt anseende har blivit helt förstört. Det känns som att man kastat fem, sex år på sophögen. Jag har varit på väg att göra en polisanmälan länge, men kände att det var dags nu.

Förutom Mari Malm uteslöts Göran Ek, då två på regionlistan, ur partiet kort före valet. Förra våren uteslöts dåvarande gruppledaren Peter Wallmark, men även hans fru Christina Wallmark och kretsordföranden Urban Emson.

Aftonbladet har utan framgång sökt Henrik och Linnéa Vinge för en kommentar.

Linnéa Vinge, vice gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln