GW om 20-åringen: Högst osannolikt att hon varit ensam

Spår hittades i kvinnans bil – stärker misstankarna

Publicerad 2023-01-15

Misstankarna mot de två kvinnorna som sitter häktade misstänkta för mordet på 21-åriga Tove har stärkts.

En av kvinnorna har medgett att kvinnan dog i hennes lägenhet efter en situation där någon form av misshandel uppstod – den andra fortsätter att neka.

– Att en person skulle lyckas klara av transporten ensam håller jag för högst osannolikt, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

I veckan skedde ett genombrott i utredningen av mordet på 21-åriga Tove från Vetlanda.

Den 20-åriga kvinnan har medgett att Tove dog i hennes lägenhet efter en situation där någon form av misshandel uppstod. Sedan säger sig kvinnan ha fått panik och bestämt sig för att gömma Toves kropp.

Samtidigt fortsätter 18-åringen att neka till inblandning.

– Att en person skulle lyckas klara av transporten ensam, i det här fallet 20-åringen för att hon vidgår den delen, det håller jag för högst osannolikt med tanke på fyndplats och sådana där saker, säger kriminalprofessor Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Det är nog fler än en inblandad och vem det sen är, är långt ifrån bevisat.

Leif GW Persson.

Spår hittades i kvinnans bil

Till P4 Jönköping säger åklagare Adam Rullman att misstankarna mot kvinnorna har stärkts efter att spår har hittats den misstänkta 20-åringens bil.

Redan samma dag som kvinnorna anhölls bärgades bilen av polis. Den är fortfarande i beslag men åklagaren gör bedömningen att undersökningen av bilen är klar.

Övervakningskameror har även fångat en bil på bild som liknar 20-åringens, på väg ut från Vetlanda samma natt som Tove försvann. Adam Rullman säger dock at det inte har gått att styrka att det är den misstänkta kvinnans bil.

Adam Rullman säger även att motivet bakom Toves död är oklart men att man har en klar bild över händelseförloppet.

21-åriga Tove försvann efter en festkväll den 15 oktober.

Uppgifter: Blodspår hittades

I veckan rapporterade Expressen att polisens tekniker hade hittat blodspår från en man inne i lägenheten. Flera personer har topsats för att hitta den man som blodet tillhör och ta reda på hur blodet har hamnat där.

Leif GW Persson menar att det vore konstigt om polisen vid en kriminalteknisk undersökning inte hittar blodspår.

– Jag tror det finns en naturlig förklaring till blodspåren. Det låter som någonting som inte har med saken att göra och som har hamnat där vid ett tidigare tillfälle. Dessutom tror jag att den här gärningen är fri från blodutbyte, säger Leif GW Persson.

De båda misstänkta kvinnorna har uppgett att de var i 20-åringens lägenhet tillsammans med Tove.

Kan bli misstänkta för andra brott

Enligt utredningen har de inblandade hamnat i någon form av konflikt. De hade tidigare varit på krogen ihop och sedan gått hem till 20-åringens lägenhet.

– Vad som skett på krogen och vilka förehavanden som varit från olika personer har vi ingen entydig bild av. Vi har inte kommit i mål i vad det är som har hänt vem som har gjort vad på krogen.

– Det som har kommit fram i utredningen är att de har hamnat i någon form av konflikt under kvällen och huruvida det föreligger en långvarig konflikt dem emellan råder det olika uppfattningar om, säger Adam Rullman.

Han utesluter inte att andra brottsrubriceringar kan bli aktuella.

– Det kan mycket väl bli så att de kan delges misstankar om andra brott. Vad det är för brott och om det är av allvarliga brott det får vi återkomma till, säger Adam Rullman.

På frågan om hur det är möjligt att de misstänkta kvinnorna har fått ut kroppen svarar åklagaren:

– Vi har en bestämd uppfattning hur det har gått till men det kommenterar jag inte i det här läget, säger Adam Rullman.