USA stoppar resolution om vapenvila i Gaza

TT

Publicerad 2024-02-20

Oroliga palestinier på stranden utanför Khan Yunis tittar ut mot en israelisk militärhelikopter som patrullerar Medelhavet. Bild från i förra veckan.

Israels flyganfall mot Gazaremsan fortsätter i full skala och i Gaza stad kommer återigen rapporter om strider.

Samtidigt stoppar USA en FN-resolution om vapenvila.

USA har, som utlovat, lagt sitt veto mot det senaste försöket att få igenom en resolution om omedelbar vapenvila i kriget, som Algeriet lagt fram i FN:s säkerhetsråd. Det är tredje gången som en liknande resolution stoppas av USA.

Enligt AP vill USA i stället fokusera på fredssamtalen och befarar att resolutionen riskerar att äventyra framgångar där. Och ett genombrott i den processen väntas betyda mer i praktiken, eftersom Israel då är med på noterna. Beslut i FN:s säkerhetsråd däremot är formellt bindande, men ignoreras ofta ändå.

USA varnar däremot återigen Israel för att en markoffensiv i Rafah skulle innebära katastrof, enligt ett nytt uttalande från Vita huset under tisdagen.

Strider i Gaza stad igen

I Khan Yunis, den största staden i södra Gazaremsan, sker offensiven både från luften och med markstyrkor.

De flesta civila, över en miljon människor, har samlats i Rafah-området sydväst om Khan Yunis. Även där anfaller Israel, med argumentet att slå ut militanta palestinska milismän, men bara från luften – omvärlden uppmanar Israel att inte inleda en markoffensiv på grund av att det skulle bli förödande för civilbefolkningen, och hittills har militären inte vågat gå in på marken.

I den norra halvan av Gazaremsan, där staden Gaza ligger, har Israel tidigare signalerat att motståndet i princip är nedkämpat. Alltså att Hamas och annan palestinsk milis har dödats eller jagats på flykt.

Tröga samtal om vapenvila

Men nu har nya evakueringar beordrats i stadsdelarna Zaytun och Turkoman. Boende säger enligt nyhetsbyrån AP att strider åter rasar sedan två dagar tillbaka.

– Situationen är mycket svår, säger Ayman Abu Awad i Zaytun till AP.

– Vi är fångna i våra hem.

På tisdagen rapporteras Hamasledaren Ismail Haniya åter befinna sig i Kairo för nya samtal om en vapenvila.

Men den processen, som förs med medlarländerna Egypten, Qatar och USA, går uppenbarligen trögt.