”Skjut två lejon – betala för ett”

Troféjaktsföretagets erbjudande upprör

Publicerad:

NYHETER

Ett troféjaktsföretag erbjuder ett ”skjut två betala för en”-paket. Betalar man för att skjuta en lejonhane får man gratis skjuta en lejonhona på köpet.

– Vanligt folk har nu råd att åka för att döda vilda djur för skojs skull, säger Eduardo Goncalves, som leder en antitroféjaktskampanj.

Det är ett safariföretag i Sydafrika som har det kontroversiella erbjudandet, skriver The Mirror. Deras reklamtext lyder: ”Boka en lejonjakt med oss och skjut en lejonhona utan extra kostnad.”

Experter säger till tidningen att ett sådant erbjudande gör troféjakt tillgängligt för fler eftersom många har då råd.

1 av 2 | Foto: Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN

– Affärerna blomstrar för troféjaktsindustrin. Förr var det bara rika markägare och högt uppsatta inom militären som åkte på safarijakt, men i dag är det vanligt folk som åker på de typerna av safari för att döda vilda djur för skojs skull, säger Eduardo Goncalves, som leder en antitroféjaktskampanj.

Kräver att troféjakt förbjuds

Men det är fler safariföretag som har de typerna av specialerbjudande, enligt The Mirror som har gjort en stor granskning. Flera andra troféjaktsföretag tillhandahåller liknande erbjudande. I Sydafrika finns ett annat safariföretag som har ett specialpris på ett jaktpaket. ”Fem dagar, sju djur, fyra jägare för 1 499 pund”, vilket motsvarar cirka 16 500 kronor.

Många har upprörts av granskningen och kräver nu att troféjakten förbjuds och att det blir olagligt att föra in troféerna till Storbritannien, skriver tidningen.

Import av troféjakt till Sverige regleras genom EU:s gemensamma lagstiftning. Nedan listas importförbud som råder nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN