Här är länderna vi från och med i dag får resa till

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Från och med i dag vidgas vyerna för semestersugna svenskar. För ett antal europeiska länder gäller inte längre utrikesdepartementets avrådan från så kallade icke nödvändiga resor.

Länderna är Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Dessutom Monaco, San Marino och Vatikanstaten. Den slopade avrådan berör besöks- och turistresor.

Dagen efter beskedet från UD i förrförra veckan ökade trycket markant på researrangörernas bokningssajter. Populära semesterländer som Frankrike, Grekland, Italien och Spanien lockar, trots krångligare förhållningsregler under resan och varierande grad av restriktioner på resmålen.

Enligt medieuppgifter under måndagskvällen stoppas dock direktflyg från Sverige till Grekland. Hur det ligger till med resor från Sverige till Grekland är därför oklart. UD:s presstjänst uppger att ambassaden i Aten jobbar på att få klarhet i vad som gäller.

En typisk coronadag i Arlanda avgångshall när allt stod stilla. Men efter inrikesflygen öppnas det nu upp för mer utrikestrafik. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En typisk coronadag i Arlanda avgångshall när allt stod stilla. Men efter inrikesflygen öppnas det nu upp för mer utrikestrafik. Arkivbild.

Avrådan till grannländerna

För resebranschen, en av de stora förlorarna på pandemin, innebär reselättnaderna åtminstone lite ljus i ett annars kompakt mörker.

Men förutom för de 14 länder som nu fått grönt ljus kvarstår UD:s avrådan för övriga länder inom EU, EES och Schengenområdet fram till den 15 juli. Avrådan gäller alltså fortsatt för Sveriges grannländer. Och avrådan till länder utanför Europa är förlängd till den 31 augusti.

En avrådan från icke nödvändiga resor är emellertid inte sak samma som ett förbud. Det är upp till resenären själv att besluta om sitt resande. Viktigt är att känna till att de flesta försäkringsbolag, med vissa undantag, exkluderar reseskyddet i hemförsäkringen så länge en avrådan från UD finns.

Försäkringsbolagen ställer krav

Även för resor till de tio "frisläppta" länderna bör försäkringsläget beaktas. För en virussjukdom som covid-19 krävs generellt att man varit symptomfri de senaste tre månaderna för att hemförsäkringens reseskydd ska gälla, enligt Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Man får inte åka med en pågående sjukdom eller pågående vårdbehov, säger hon.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt antal länder som UD hävt reseavrådan för. Oklarheter råder om direktflyg från Sverige till Grekland.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE