Flera larmade om knarkförsäljning nära kolonistugorna

Dödsskjutning vid kolonistugeområde

Uppdaterad 2022-08-26 | Publicerad 2022-08-25

HELSINGBORG. En man i 20-årsåldern sköts i natt till döds intill ett kolonistugeområde i Helsingborg.

Både boende och kolonistugeägare har tidigare larmat polisen om kriminalitet i området.

– Det har varit mycket bilar och mopeder på nätterna. En del stannar till och öppnar bakluckan. Typisk knarkförsäljning, säger Ann-Christin Ingvarsson, kolonistugeägare.

I natt inträffade den 46:e dödsskjutningen i Sverige för i år. Det är lika många dödsskjutningar som under hela 2021. Skjutningen, där en man i 20-årsåldern dog, inträffade på Brytstugevägen i Helsingborg. Det är en smal asfalterad 30-väg som går längs med ett koloniområde i östra delarna av Helsingborg.

En kvinna som sov över i sin kolonistuga väcktes av skotten.

– Jag hörde fyra skott. Först ett ensamt och sedan tre snabba till. Jag tänkte att nu var det någon som blev skjuten, säger kvinnan som vill vara anonym.

Strax efter klockan 01 natten mot torsdagen fick polisen in flera samtal om en misstänkt skjutning i området. När man kom fram till platsen hittades mannen mycket svårt skadad och hans liv gick inte att rädda.

Under torsdagseftermiddagen syntes fortfarande blodspår efter händelsen.

– Det är hemskt att det händer, men det är värre när det händer inne på ett köpcenter som det blev i Malmö, säger Ann-Christin Ingvarsson, kolonistugeägare.

”Är försvunna på två sekunder”

Hon berättar att det varit mycket trafik och knarkförsäljning på den lilla vägen utanför. Hon ger en ögonblicksbild av hur det kan gå till.

– Det kommer en bil som stannar. Ut kliver en kille och öppnar bagageluckan och tar fram något. Sedan går han ned till en annan kille och säger ”tjena grabben” och ger honom handen och sedan är de försvunna på två sekunder, säger Ann-Christin Ingvarsson.

Aftonbladet träffar henne i det idylliska kolonistugeområdet. Här är det färgglada blommor i krukor trädgårdarna och den skånska flaggan tävlar med den svenska om att om att pryda stugorna.

Enligt Ann-Christin Ingvarsson har flera kolonister larmat polisen om knarkhandel och fortkörning på gatan. Det bekräftas av föreningens ordförande.

– Flera enskilda kolonister har ringt till polisen om misstänkta bilar och skumma typer som stannar till med bilar i någon minut och sedan kör, säger Monica Christansen, ordförande för koloniföreningen Brytstugan.

Kritik mot polisen

Ann-Christin Ingvarsson vittnar om att det varit mycket knarkförsäljning på vägen utanför området.

Bilden av knarkförsäljning och mycket trafik samt fortkörning bekräftas av flera andra boende i området.

– Det är känt för att vara en kurirsträcka. Det är mopedister som kör väldigt, väldigt fort, säger en kvinna som inte vill uppge sitt namn.

En man, som inte vill uppge sitt namn till Aftonbladet, säger att han larmat polisen fyra gånger om drogförsäljning i området.

– På kyrkans parkering brukar det komma en man med elsparkcykel med jämna mellanrum. Han träffar sina kunder där. Det har även varit bilar som stannar precis utanför staketet till koloniområdet.

Han har sett polispatruller i området men tänker att de borde ha gjort mer.

– Om polisen säger att de ska spana så har de kanske inte gjort det tillräckligt mycket. Vet de här killarna om att polisen har koll så flyttar de sig till ett annat ställe.

Polisinspektör Tenny Svensson, avdelningen för grova brott i Helsingborg, skriver i sms till Aftonbladet att polisen håller på att titta på vilka anmälningar som gjorts tidigare. Han kan inte svara på om polisen har följt upp de samtal som kommit.

Han skriver att:

”Vi håller på att samla in och kontrollera det. Vet inte något om det i nuläget”

”Det vore nog bra om polisen kom hit lite oftare”, säger Jonny Josefsson.

”Inte tryggt att gå ner till toaletten”

Strax efter dödskjutningen greps en man misstänkt för mord. Denne är nu släppt och misstanken har avskrivits.

Nattens dödskjutning har förändrat känslan av trygghet i kolonistugeområdet. Många hade vant sig vid buset på gatan men nu kan man inte värja sig längre.

– Det känns inte så tryggt att gå ned till toaletterna på kvällen längre. Stugorna har inget vatten framdraget så vi får gå till toaletter längre ned, säger kolonistugeägaren Katy.

Samma känsla av otrygghet har väckts hos grannen tvärs över grusgången.

– Min sambo har blivit rädd för att gå själv till toaletterna på kvällen. Så jag får följa med henne dit, säger Pontus Pettersson.

Jonny Josefsson, som haft sin stuga i 14 år, tycker också det är lite obehagligt.

– En blir lite skärrad. När det är så nära. Det vore nog bra om polisen kom hit oftare, men det är klart, det är inte lätt för dem att komma ikapp med allt skjutande, säger han.

”Det känns inte så tryggt att gå ned till toaletterna på kvällen längre”, säger kolonistugeägaren Katy.

Följ ämnen i artikeln