Polisens Halloween-varning: Lägg plastkniven i väskan

Publicerad 2021-10-29

”Ta av masken och stoppa ner den i väskan. Man måste tänka lite på hur det ser ut utåt, om det kan skrämma”, säger Diana Qudhaib.

I helgen väntas monster och andra läskiga typer vandra runt på gatorna.

Men polisen vill att Halloweenfirarna tänker till innan de ger sig ut.

– Vi har redan fått två larm om maskerade män, säger Diana Qudhaib vid polisen i Bergslagen.

Halloween-helgen är ett av höstens stora festtillfällen när många passar på att klä ut sig. Gärna så läskigt det bara går.

Men det kan ställa till det för polisen.

Under fredagskvällen har polisen i Bergslagen lagt ut en uppmaning till utklädda firare på sin hemsida:

”Halloween-tider innebär festligheter och utklädnader. Kul! Men det kan också innebära mer arbete för polisen när utklädnader inte hanteras med omdöme.

Det stjäl resurser från polisen när vi larmas ut till platser där personer t.ex. sett maskerade personer på gatan med pistolliknande/knivliknande föremål.”

– Klockan är bara strax efter 6 och vi har redan fått två larm om maskerade unga män där någon ska ha haft ett pistolliknande föremål. Det tar vi på väldigt stort allvar såklart, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

– Sedan när vi skickar dit stora resurser visar det sig att de är på väg till ett Halloween-ungdomsdsico.

Många läskiga utklädnader har tillhörande plastknivar, de bör man lägga i väskan när man rör sig utomhus för att inte skapa rädsla i onödan.

”Vänta med masken”

Hon tycker självklart att ungdomar ska ha kul och klä ut sig. Men menar att föräldrar kan prata med sina barn innan de går hemifrån.

– Ta av masken och stoppa ner den i väskan. Man måste tänka lite på hur det ser ut utåt, om det kan skrämma. Det är bara väldigt onödigt om vi ska åka ut.

Är det några särskilda utstyrslar som kan vara extra läskiga?

– Det är rånarluvor, plastknivar, plastpistoler, den typen av utstyrslar. Vissa ju väldigt uppenbart att det är Halloween, om det är nåt yrke man är utklädd till. Men ska man skrämma någon med rånarluva tycker jag man ska tänka till.

Varje Halloween är det flera larm som visar sig vara festklädnader, säger hon.

– Man kan vänta med det tills man är framme på firandet.

Följ ämnen i artikeln