CHATT: Virusprofessorn Tove Fall om nya varianten

Publicerad 2021-12-21

Varför är omikron mer smittsam än tidigare varianter och kommer det att komma ännu fler och mer smittsamma varianter även framöver?

Tove Fall, professor molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, svarar på dina frågor kring virus och smittspridning.

Varför är omikron mer smittsam än tidigare varianter och kommer det att komma ännu fler och mer smittsamma varianter även framöver?

Klockan 14.20 svarar Tove Fall, professor molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, på dina frågor kring virus och smittspridning.

  • Tove Fall
    21 dec 2021

    Hejdå!

    Tack för alla frågor - jag hann tyvärr inte med alla - GOD JUL!

  • 21 dec 2021

    Varför räckte de med 1 spruta vaccin mot gulafebern? När gula feber är 1000 gånger värre än covid, varför ska dom tvingar 3 4 5 6 sprutor på folk?

    Erik

    Det är olika svårt att göra vaccin mot olika typer av virus. Jag är glad för mina två sprutor jag fått och ser fram emot min tredje!

    Tove Fall
  • 21 dec 2021

    Ger det bättre/sämre/lika skydd att ta 3e dosen med ett annat vaccin än för de första 2?

    (Pfizer var de första 2 för mig)

    Marbles

    Tror du att covid ursprunget kom från labb eller från ex fladdermöss?

    Har en vän som är professor i Kolkata, som menar att de kom från labb i Wuhan och läckte ut av misstag! Men att de är många stormakter som är inblandade i de!

    Titti

    Hej, det går ju inte att veta. WHO har en ny utredning på gång, vi får se vad de kommer fram till.

    Tove Fall
  • 21 dec 2021

    Varför är Sverige så ”lamt” varför införs inte böter om du är på offentliga plaster ovaccinerad? Varför stänger man inte ner butiker,skolor osv i några veckor så skulle väl smittspridningen minska betydligt mer än att ge uppmaningar som större delen av befolkningen bara blundar för!

    Tomas

    Det är ju en politisk avvägning mellan olika intressen hur smittan ska hanteras. Vi ser under skollov att smittan brukar gå ned, vi får hoppas att jullovet och de nya restriktionerna har effekt. Sedan tycker jag att vi borde satsa mer på insatser kring testa-spåra-isolera, munskydd och bättre övervakning.

    Tove Fall
  • 21 dec 2021

    Varför ges inte ivermectin till covid patienter? Det är ju en beprövad mede0cin.

    Bitten

    Väl beprövad för parasitbehandling av djur - ja!

    Vad gäller covid-19 så har det varit mycket problem kring forskningen om ivermectin, läs mer här: https://www.bbc.com/news/health-58170809

    Det finns alltså inte vetenskapligt stöd för att det skulle hjälpa.

    Tove Fall
Tove Fall, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Molekylär epidemiologi.

Följ ämnen i artikeln