20-åringen erkänner mord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

LINKÖPING/STOCKHOLM Den 20-årige mannen misstänks ha huggit den 26-åriga småbarnsmamman till döds.

Under fredagen häktades mannen för mordet – och erkände.

Vid halv tre i eftermiddags startade häktningsförhandlingen mot den 20-årige mannen i Linköpings tingsrätt. Han häktades på sannolika skäl, den starkare misstankegraden.

Med rufsigt hår, t-shirt, träningsbyxor och badtofflor leddes mannen in i rättssalen. Han såg frånvarande och nervös ut men dolde inte sitt ansikte för fotograferna.

Nekade i början

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund begärde honom häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på småbarnsmamman.

Tingsrätten funderade i dryga 40 minuter innan beslutet kom: 20-åringen skulle häktas för mordet. Han häktades på sannolika skäl, den starkare misstankegraden.

Först hävdade 20-åringen att han inte alls är skyldig till mordet. Han gav en förklaring till var han befann sig vid tidpunkten för mordet, en förklaring som han inte kunnat bevisa.

– Han förnekar all inblandning i gärningen, sade 20-åringens advokat Gunnar Bengtsson i rättssalen.

Överfölls 100 meter från sitt hem

Det var natten till i torsdags som den 26-åriga psykologistudenten överfölls i en gångtunnel – bara 100 meter från sitt och familjens hem i Lambohov i Linköping.

En privatperson hittade kvinnan svårt skadad i en blodpöl. Bredvid låg hennes damcykel, en svart Monark, med barnstol på.

Polisen förstod snabbt att kvinnan mördats och enligt åklagaren misstänkte polisen redan efter en timma att den 20-åriga mannen var inblandad.

– Bra jobbat av polisen helt enkelt, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

18-åring släppt

Åtta timmar senare kunde den 20-årige mannen gripas i en lägenhet. Han är tidigare känd av polisen och hade enligt Aftonbladets uppgifter bråkat med sin flickvän bara några timmar innan mordet. Arg och ledsen hade han rusat ut ur lägenheten och hotat ta sitt liv.

Efter häktningsförhandlingen hölls ett nytt förhör. Då erkände 20-åringen, i närvaron av sin advokat. Polisen bekräftade under fredagkvällen för Aftonbladet att mannen erkänt.

– Det stämmer, säger Göran Ludvigsson, stationsbefäl vid polisen i Linköping.

Den 18-åriga kvinna som är misstänkt för skyddande av brottsling anhölls men släpptes under fredagkvällen. Misstanken mot henne kvarstår, enligt åklagaren.