IS nära att ta över Kobane – hissar sin flagga

Uppdaterad 2014-10-07 | Publicerad 2014-10-06

Kobane kan falla när som helst.

Enligt BBC strider IS mot kurdiska motståndsstyrkor på stadens gator.

– Det finns fortfarande tusentals civila i staden och IS använder tunga vapen. Om de inte stoppas nu kommer det bli en enorm massaker, säger kurdiska politikern Asya Abdullah.

Över 160 000 civila rapporteras ha flytt sina hem för att ta sig från den syriska gränsstaden Kobane. Staden har varit under belägring av terrorgruppen Islamiska staten i tre veckor och om den faller i deras händer kommer Turkiet att få IS som närmaste granne.

Staden bebyggelse sträcker sig hela vägen fram till gränsen.

”Tagit över berget”

På måndagen ska IS svarta flagga ha setts hissas i Kobanes östra delar. Samtidigt bekräftar en talesperson för de kurdiska försvarsstyrkorna för BBC att terroristerna har nått toppen av Mistenur. Berget har fram till nu varit kurdernas viktigaste position i försvaret av Kobane.

Om IS lyckas hålla ställningarna på toppen av berget innebär det att de har fri skottlinje rakt ner i staden.

– Det pågår våldsamma strider hela tiden, säger Muhammed, Aftonbladets kontakt som befinner sig i västra delen av Kobane.

Turkiet avvaktar

Han uppger att det i stort sett inte finns några civila kvar inne i staden, men att det fortfarande finns flyktingar samlade vid andra gränsövergångar.

Under måndagskvällen rapporterade BBC att strider pågick inne i Kobane.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet har IS tagit sig ungefär 100 meter in i staden, enligt BBC.

”Gerillakrigföring pågår och äger nu för första gången rum i stadens östra delar” uppger Syriska människorättsobservatoriet.

– IS har omringat oss från nästan alla sidor med sina stridsvagnar. De har bombarderat oss med granater. Kurdiska motståndsstyrkor gör så mycket motstånd de kan med sina begränsade vapenarsenaler, säger Asya Abdullah, kurdisk politiker, till BBC.

Trots att IS nu är mycket nära att ta kontroll över Kobane har den turkiska militären inte gjort någon ansats att blanda sig i striderna. Stridsvagnar står placerade längs gränsen, men inget skott har avlossats från den turkiska sidan.

Attackerar kurder

Den turkiska polisen har däremot attackerat kurder som samlats vid gränsen för att protestera mot den turkiska passiviteten. Även BBC:s nyhetsteam attackerades med en tårgasgranat som sköts rakt in i deras bil.