Och Nobelpriset gick till... en blyertsbit

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-05

Ung forskarduo ligger bakom årets Nobelpris i fysik

Årets Nobelpris i fysik sitter i din blyertspenna.

Priset går till Andre Geim och Konstantin Novoselov, Storbritannien ”för banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen”.

Med andra ord – för en flaga kol, bara en atom tunn.

Andre Geim, 51, och Konstantin Novoselov, 36, Storbritannien, får årets Nobelpris i fysik.

Årets Nobelpristagare i fysik tillkännagavs strax före klockan 12.

De två kollegorna, födda i Ryssland, beskrivs som väldigt lekfulla i sin forskning och det är, enkelt beskrivet, i en vanlig blyertspenna de sökt efter sin banbrytande upptäckt.

Det så kallade grafenet kan beskrivas som den perfekta atomväven. Det är en typ av kol, tunn men samtidigt stark och med speciella egenskaper – den leder elektricitet lika bra som koppar och värme bättre än andra material.

Tog hjälp av vanlig tejp

Grafen, som är nästan helt genomskinligt är samtidigt så tät att inte ens den minsta gasatomen kan forcera den.

Geim och Novoselov lyckades med hjälp av vanlig tejp få fram bara en atom tunn flaga ur en bit grafit, som de i vanliga blyertspennor.

För världens fysiker betyder grafenet att de nu kan experimentera på ett nytt sätt med kvantfysikaliska fenomen. För oss andra innebär det att vi i framtiden kan se nya material i elektronikvaror, bland annat grafentransistorer som tros bli snabbare än dagens transistorer som baserats på kisel. I förlängningen kan våra datorer bli snabbare.

Nobelpristagarna kan också hoppas på att se sitt material i satelliter, flygplan och i bilar.

Ung forskare: Framtidens pris

Kristoffer Haldrup är fysiker på Niels Bohr Institutet vid Köpenhamn universitet där han studerar ultrasnabba fenomen.

Han hyllar årets val av pristagare.

– Grafen är ett fantastiskt material med mycket speciella egenskaper som är teknologiskt användbara. Det är det bästa materialet för att ta elektroniken till en annan nivå. Dagens material har nått sin kulmen. Grafen är framtiden både vad gäller storlek och snabbhet.

Konstantin Novoselov är bara 36 år gammal och har arbetat med Andre Geim, 51, en längre tid, först som doktorand i Nederländerna och sedan i Storbritannien. Båda utbildade sig till fysiker i Ryssland.

Idag är de båda professorer vid University of Manchester och från och med 10 december fem miljoner kronor rikare.

Priset tidigare än väntat

Enligt Kristoffer Haldrup har Nobelkommittén lyft fram grafenet tidigare än väntat.

– Det är absolut väntat att detta skulle ge Nobelpriset och det är roligt att det ges redan nu. Att en av pristagarna är så ung säger en del om att det är ett pris för framtidens forskning. Hans ålder bevisar att detta händer nu och inte är en upptäckt som kom för 35 år sedan.

Trots sin låga ålder är Novoselov inte yngst bland Nobelpristagarna genom åren. Den yngsta hittills är Lawrence Bragg som bara var 25 år när han 1915 belönades med Nobelpriset i fysik, tillsammans med sin pappa.