Nazistparti fick mandat i Grästorp

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-20

Kommunstyrelsens ordförande: Bedrövligt

I skuggan av Sverigedemokraternas framgångar:

I natt tog ett nazistparti mandat i Grästorps kommun.

– Det är så klart bedrövligt att sådant parti kan ta plats i en fullmäktigeförssamling i Sverige, säger Roger Andersson (C), ordförande i kommunstyrelsen till Aftonbladet.

Det är första gången sedan 1940-talet som ett nazistiskt parti tar plats i en folkvald församling i Sverige. Med 102 röster fick partiet 2,8 procent och därmed ett mandat.

Partiet - Svenskarnas parti - hette fram till för två år sedan Nationalsocialistisk front och gjorde sig som det känt som ett starkt främlingsfientligt parti, bland annat fanns flera dömda nazister bland de aktiva.

Sedan namnbytet har gruppen uppgett att de slutat fira Adolf Hitlers födelsedag och bytt ut hakkorset mot en annan symbol men partiledaren är densamme, Daniel Höglund, och ideologin kvarstår.

Bara "genetiska" svenskar

I partiprogrammet skriver man bland annat att "endast personer som genetiskt liknar svenskarna ska få medborgarskap i Sverige". I den västgötska kommunen har partiet deklarerat att man vill arbeta för att stoppa all flyktingmottagning.

- De har bedrivit en kampanj under sommaren med en enda fråga - stopp för all invandring, säger Roger Andersson som understryker att alla partier i kommunen är överens om att inte samarbeta med det nazistiska partiet.

Enligt centerpartisten diskuterades scenariot ingående före valet och råd kom även från de etablerade partiernas riskplan.

– Vi fick bilden av att vi inte skulle torgföra detta för mycket för det skulle bara ha gett dem ännu mer publicitet. Men vi har gemensamt sagt att vi tar avstånd från dem.

Nazistpartiet ställde upp i åtta kommunalval - Emmaboda, Färgelanda, Grästorp, Kalmar, Motala, Mönsterås, Surahammar och Svalöv - men det var bara i Grästorp de röstades in.