En lärorik resa på världens hav

Publicerad 2016-07-07

Ove Skog i "Sommar": En lärorik resa på världens hav

Ove Skog "Doc Forest".

För Ove Skog är tatueringar inget att leka med.

Det är blodigt allvar.

I sitt Sommar tar tatueraren Doc Forest med oss ut på världshaven – och på en lärorik resa i tatueringens ädla konst.

Det märks att Sommarredaktionen har ett helt annat urval av sommarpratare i år.

Färre kändisar som slentrianpratar för femtielfte gången och fler "vanliga" människor med "ovanliga" erfarenheter och berättelser.

Det glädjer mig – det har jag efterlyst i flera år.

En sådan ny bekantskap är Ove Skog, 72, känd under sitt professionella tatuerarnamn, Doc Forest.

Innan programmet börjar är jag lite nervös att det bara ska handla om tatueringar – något som jag varken kan något om eller, ärligt talat, är särkilt intresserad av – men jag oroade mig i onödan.

De två världar Ove Skog ger oss inblick i är båda lika spännande att höra om.

För det handlar inte bara om tatueringar, det handlar om livet till sjöss på 60-talet också, en värld intimt förknippad med tatueringar.

Och som Ove Skog, med sin sköna söderdialekt, påpekar – att gå till sjöss var arbetarklassens enda sätt att upptäcka världen.

Det gjorde han också.

Han har seglat kors och tvärs över haven, från öst till väst och från nord till syd. Lastat bananer i Bombay, liftat med en militärbil i Odessa, seglat med pottaska från San Diego till Japan och nästan gått under i stormarna på Stilla Havet.

Men hans stora intresse i livet är tatueringskonsten, ett intresse som föddes redan tidigt, hemma i Aspudden i södra Stockholm.

Genom åren har han tatuerat minst 45 000 människor. Han började i en tid när det bara var något för sjömän och kåkfarare – i dag är det lika populärt hos poliser, intellektuella, banktjänstemän och, inte minst, kvinnor.

Doc Forest är stolt över sitt yrke – och han har en yrkesstolthet och ett kunnande som imponerar och har påverkat hela branschen.

Oseriösa hemmatatuerare har han inget till övers för.

För honom är tatueringar både konst – och blodigt allvar.