En vän och kollega har lämnat oss

Publicerad 2013-09-23

Jan-Rune ”JR” Helén blev 54 år.

Vi minns honom som en av de sista genuina kvällstidningsmurvlarna.

De som kommer till redaktionen när kvällen skymmer och medan natten gryr sätter de mest geniala rubriker.

Aftonbladets mångårige ­redigerare, och mångas vän, Jan-Rune Helén är död.

Han föddes som Jan-Rune för 54 år sedan, men ofta sa vi bara JR. Det lät ungefär som oljemagnaten borta i Texas.

Fast någon magnat var inte vår JR, även om han kunde ta plats. Inte minst genom sin entusiasm för orden, sin yrkes­skicklighet, sin iver - och sin kärlek till Aftonbladet.

- Vi har förlorat en arbetskamrat som älskade sitt jobb, en riktig tidningsman vars skicklighet i hantverket har byggts under många år. Det är tungt, säger chefredaktör Jan Helin.

- Men sorgligast är att Jan-Runes goda humör och bullrande skratt har tystnat på vår ­redaktion, fortsätter han.

Som de flesta redigerare var Jan-Rune Helén anonym för läsarna. Ändå har ni alla läst honom. Genom att vara noga med detaljer, behålla ­humorn och behärska klassiskt tidningsmakande blev han rubrikernas mästare. I det till synes enkla hittade han det geniala.

- Hade det inte varit för hans rubriker hade många ­texter inte blivit lästa. JR hade förmågan att få reportrar att framstå som bättre än de är. Det kan både läsare och artikelförfattare vara tacksamma över, säger Svante Lidén, ­reporter och arbetskamrat.

Sin kärlek till Aftonbladet och vännerna där behöll Jan-Rune Helén in i det sista. ­Några dagar innan han i helgen somnade in på Södersjukhuset i Stockholm berättade han att han brukade koppla upp datorn mot tidningen på nätterna - och se sidorna växa fram på skärmen.

- Önskar jag kunde vara med, sa han.

Det önskar vi alla.

Jan-Rune Helén sörjs närmast av far och syskon.