Åkte till Syrien för att hämta sonen

Publicerad 2015-11-17

PARIS. 67-årige Mohamed var bekymrad för sin son Samy, 28, som rest till Syrien för att kriga.

Pappan åkte till Syrien och försökte få hem sonen och få bort honom från IS – men Samy hade redan blivit radikaliserad i terrorsekten.

I fredags sprängde han sig själv i terrorattacken på Bataclan i Paris.

Samy Amimour, 28, en av terroristerna som sprängde sig själv i bitar i fredags,  föddes i Frankrike den 15 oktober 1987. Han växte upp med sin familj i Drancy, en förort nordöst om Paris.

Samy skiljde sig i unga år inte så mycket från någon annan i förorten men ska, enligt norska VG, ha börjat förändras runt 2010.

– Jag vet inte varför, men han blev radikaliserad. Kanske var det på grund av videor han såg på internet, säger Samys barndomsvän Salym till VG.

Två år efter den begynnande radikaliseringen, 2012, började de franska myndigheterna intressera sig för Samy. Han misstänktes tillsammans med två andra för delaktighet i en misslyckad terrorattack i Jemen. Det utfärdades en internationell arresteringsorder och Samy återvände till Frankrike. Han klarade sig emellertid undan ett långvarigt fängelsestraff.

Åkte till Syrien

På hösten 2013 åkte han till Syrien och anslöt sig till IS, enligt den franska tidningen Le Point.

Hans pappa Mohamed reste senare efter för att försöka förmå sonen att återvända till Frankrike. I en intervju med Le Monde berättar han om resan.

Det var i Raqqa som Mohamed mötte Samy men sonen, som vid tillfället gick på kryckor, var inte ett dugg intresserad av att följa med tillbaka till Frankrike.

– Samy var tillsammans med en annan man som aldrig lät oss vara ensamma, berättar pappan för Le Monde.

I intervjun med den franska tidningen säger pappan att han hoppas att Samys mor skulle kunna övertala sonen om att komma hem.

Gick in på Bataclan

I helgen, ett knappt år efter intervjun med Le Monde, kom Samy tillbaks till Frankrike.

Men han reste inte till sitt barndomshem i Drancy.

I stället gick han in på konserthuset Bataclan med en AK-47:a och ett bombbälte och sprängde sig själv i bitar efter att ha mejat ner flera konsertbesökare.

Hans identitet fastställdes under måndagen via fingeravtryck, enligt franska myndigheter.