”För jävligt att han ska kunna gå fritt i Umeå”

Publicerad 2015-07-28

UMEÅ. I dag släpps Niklas Lindgren, känd som Hagamannen, villkorligt fri från fängelset.

Många Umeåbor känner ett obehag att han nu kan återvända till staden där han våldtog flera kvinnor.

– Tänk om något av hans offer träffar honom på gatan här, säger Thomas Aghester, 54.

Hovrätten för Övre Norrland dömde 2006 Niklas Lindgren till 14 års fängelse för försök till mord, två fall av grov våldtäkt, våldtäkt samt försök till våldtäkt. Hagamannen har nu suttit två tredjedelar av tiden och släpps i dag villkorligt fri.

Dagens frigivning har debatterats flitigt och varit ett hett ämne i medierna de senaste veckorna – i synnerhet i Umeå och Västerbotten. Många är kluvna inför dagens händelse.

– Det är svårt utifrån det han gjort, de brott han är straffad för. Men samtidigt är det så det ser ut i Sverige och hans tid i fängelset är över, säger Sanna Detlefsen, 41.

Björn Persson, 57, är inne på samma spår. Han tror också att det kan finnas en risk att Lindgren själv kan råka illa ut i Umeå.

– Jag tycker det känns lite knepigt, det är dubbla budskap här. Det finns en risk för honom själv att bli misshandlad men det finns ju också en risk att han skulle återfalla i brottslighet, säger han.

”Vill inte att han återvänder”

Vissa av Umeåborna är emellertid inte ett dugg kluvna.

Thomas Aghester, 54, vill inte att Hagamannen någonsin ska återvända.

– Jag minns hur det var när han höll på. Det var förfärligt. Jag tycker det är för jävligt att han ska kunna gå fritt här i Umeå. Tänk på alla brottsoffren. De kan ju möta honom på stan. Det funkar inte.

Men han har ju suttit den tiden han blivit dömd för. Har han inte sonat sitt brott?

– Nej, absolut inte. Jag tycker de skulle ha tvångskastrerat honom.

Det är dock långt ifrån säkert att Niklas Lindgren kommer att återvända till Umeå. Enligt uppgifter till tidningen Norrländska socialdemokraten ska Hagamannen ha varit i kontakt med frivården i Luleå och med en yrkesutbildning i Norrbotten.

Övervakare i Luleå

Mycket har hänt i Umeå sedan slutet av 1990-talet och början av 00-talet när Hagamannen härjade som värst. Järnvägsstationen är ombyggd och på flera platser i stadsdelen Haga som tidigare saknade belysning lyser nu gatlampor. På Korsgatan, där en 18-årig kvinna blev slagen i ansiktet men lyckades komma loss och fly den 6 november 1999, går en ensam man med sin hund.

Det är kallt för att vara i slutet av juli.

Enligt Västerbottenskuriren, som också skriver att Lindgren sannolikt kommer att flytta till Norrbotten, ska en övervakare ha utsetts av frivården i Luleå.

Det är, enligt tidningen, en 61-årig man i ett större samhälle i trakten.

Överklagade

Som Aftonbladet tidigare rapporterat fick Niklas Lindgren rätt då han överklagade beslutet att han förbjöds att flytta tillbaka till Umeå med omnejd. Hans överklagan gällande fortsatt behandling vann dock inte bifall i tingsrätten. I stället gick domstolen på övervakningsnämndens linje.

Det betyder att Niklas Lindgren ska genomgå en behandling för sexualbrottslingar samt ett speciellt behandlingsprogram för sitt missbruk.

I dag ska en manifestation mot våld och sexuella övergrepp anordnas på Rådhustorget i Umeå.

Sent i går hade över 1 000 personer anmält på Facebook att de kommer delta i demonstrationen.

Följ ämnen i artikeln