"Barn under två år ska inte titta på skärm alls"

Publicerad 2015-03-31

Barnläkare efterfrågar rekommendationer kring barnens skärmtittande

Skärmarna i våra hem har blivit fler.

Nu efterfrågar den före detta barnläkaren Hugo Lagercrantz tydliga råd om barnens skärmtittande.

– Barn under två år ska inte titta på skärm alls. Barn behöver den direkta kontakten, det kan man aldrig förmedla med skärm, säger Hugo Lagercrantz till SR Ekot.

Tv-apparater, datorer, mobiler och surfplattor. I våra svenska hem har vi fler skärmar än någonsin. Och ofta är det barnen som använder dem.

Men enligt den tidigare barnläkaren Hugo Lagercrantz kan för mycket skärmtid försena de små barnens språkutveckling. De kan förmodligen dessutom bli närsynta menar han. Han menar att det har gjorts för lite forskning på området och därför bör man utgå från en försiktighetsprincip.

Vill begränsa skärmtiden

Hugo Lagercrantz anser att risken finns att tv-skärmar och surfplattor används som barnvakt för små barn och han anser att Statens medieråd behöver gå ut med tydliga rekommendationer.

– Exempelvis undvika skärmtittande före två års ålder. Begränsa skärmtittandet i förskoleåldern till en till två timmar om dagen, säger Hugo Lagercrantz.

I Finland rekommenderar Undervisningsministeriet att skolbarn ska undvika att sitta längre än två timmar per dag framför en skärm.

Blir inga rekommendationer

Men Ewa Thorslund, direktör för Statens medieråd, uppger till Ekot att man inte har planer på att gå ut med några sådana rekommendationer. Skälet: Skärmtittandets konsekvenser är i dag oklara.

– Jag ser att det är svårt att ge en konkret rekommendation och tala om exakt hur mycket tid som är bra och inte, eftersom det är så många olika faktorer som spelar in.

Hon uttrycker en förståelse för att föräldrar använder surfplattan som barnvakt, men säger samtidigt att det är viktigt att en vuxen är med och involverar sig i barnens mediekonsumtion.

Kommunicerar via surfplattan

Elza Dunkels, docent i pedagogisk arbete och universitetslektor vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, är kritisk till Hugo Lagercrantz uttalande.

– Han är varken medieforskare eller språkvetare, ändå uttalar han sig om att det kan hämma barns språkutveckling.

Hon menar att man istället för att fokusera på barnens skärmtid, bör koncentrera sig på vad barnen gör framför skärmen.

– Det handlar ofta om sådana element som används vid just språkundervisning. Man läser, skriver och hör språket talas.

Hon menar att en stor del av ens tid vid skärmen faktiskt inte alls är så asocial som en del kan uppleva det.

– I praktiken är det väldigt mycket kommunikation som pågår. Men så är det förstås inte för de minsta barnen. Om man exempelvis ser till "Babblarna" som många små barn tittar på, där handlar det om att roa sig och lära sig.

Skala bort moralpaniken

Elza Dunkels som på sin sajt Net Nanny svarar på allmänhetens frågor om unga och nätet, uppmanar vuxna att skala bort tekniken ur tänkandet och försöka komma ner till hur man normalt är som förälder.

– Ofta kommer just tekniken emellan. Skala bort moralpaniken, det finns inget som säger att onlinespelande är sämre än att läsa böcker.

Hon anser inte att Statens medieråd behöver gå ut med några rekommendationer kring barns skärmtid.

– Men det är klart att man som förälder måste lägga sig i och exempelvis ingripa när barnen sover för dåligt. Men det ska inte vara på generella råd från statens medieråd, utan grunden ska finnas i ens normala föräldraskap.

Följ ämnen i artikeln