Håkan, 49, släckte explosiv brand på egen hand

Publicerad 2015-10-03

Räddningstjänsten: ”Det var jättebra agerat”

Tre personer blev i morse skadade i en explosionsartad brand vid Nävsjön i närheten av Nävekvarn i Södermanland.

Händelsen kunde emellertid slutat mycket värre om det inte vore för Håkan Söderström, 49.

– Jag kunde släcka branden innan brandkåren kom, säger Håkan som får beröm av räddningstjänsten för sitt rådiga ingripande.

Det var i morse som 49-årige Håkan Söderström, tillsyningsman för fiske i, hörde en dov smäll vid Nävsjön, söder om Nyköping.

– Jag hade precis kontrollerat fiskekort vid sjön när jag hörde en dov smäll och sedan en massa skrik. Killen vid sjön trodde det var en container som lät, men jag tänkte att det måste vara något annat, säger han.

Håkan Söderström fick onda aningar.

Han sprang och hämtade en brandsläckare, hoppade in i sin bil och körde mot platsen som smällen och skriken verkade komma i från.

Tält och gasoltub

Håkan Söderström hittade platsen och möttes av en kaosartad syn.

– Det brann i ett förtält framför en husvagn och i en gasoltub.

Tre personer hade precis lyckats ta sig ut från det brinnande infernot. Håkan Söderström lyckades släcka branden med sin pulversläckare. Strax därpå anlände brandkåren.

De tre personerna hade ådragit sig brännskador. En av dem blev allvarligt skadad med skador över hela kroppen och vårdas nu på sjukhus.

– Brandkåren tyckte det var ett rådigt ingripande. De behövde inte fortsätta släckningsarbetet, säger Håkan Söderström.

Han berättar att han aldrig tänkte hur han skulle göra i stundens hetta men har funderat mycket på morgonens drama i efterhand.

– Det var tur att det hände där det hände och inte vid den stora parkeringen där elden kunde ha spridits till andra husvagnar och utvecklat sig till en betydligt större olycka. Man kan säga att det var tur i oturen.

Beröm från insatsledaren

Räddningstjänsten i Södermanland, som kom till platsen, är tacksamma efter insatsen.

– Vi behövde inte genomföra något släckningsarbete utan kunde inrikta oss på sjukvård och på att säkra platsen, säger Henrik Holm, insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Insatsledaren berömmer Håkan Söderströms ingripande.

– Jag kollade så att han var okej och det var han. Det var jättebra agerat, det är sådana personer vi behöver. Så länge man tänker på sin egen säkerhet.

Följ ämnen i artikeln