Baylan får gå – Palm tar över

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-31

"Blir S-ledaren man måste partisekreteraren vara kvinna"

Ibrahim Baylan petas som partisekreterare – och ersätts av Veronica Palm.

Allt för att Sven-Erik Österberg ska kunna bli partiledare.

– Blir partiledaren en man så måste partisekreteraren vara en kvinna, säger en socialdemokrat.

Att hitta en ny partiledare efter Mona Sahlin är ett komplicerat pussel. Det handlar inte bara om att utse hennes efterträdare utan också om att bilda rätt lag kring den som tar över.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Pär Nuders kategoriska nej utlöst febril aktivitet hos falangen som stöttar hans främsta utmanare, Sven-Erik Österberg.

”Finns inga alternativ”

För Socialdemokraterna som är ett uttalat feministiskt parti är det i princip omöjligt med en partiledning som enbart består av män och därför är planen att avsätta Ibrahim Baylan och ersätta honom med en kvinna.

– Det finns inget alternativ, det måste bli en kvinna, säger en källa.

Den som har störst chans på jobbet är Veronica Palm från Stockholm. Hon står till vänster i partiet och anses kunna komplettera Österberg som återfinns i Socialdemokraternas mittfåra. Också Helen Hellmark Knutsson från partiets högerfalang nämns som en tänkbar partisekreterare.

Men även om Ibrahim Baylan petas väntas han landa mjukt.

Övertalning aktuellt

I planen ingår att göra honom till gruppledare i riksdagen, en post som just nu innehas av just Österberg.

Detta är dock något som ses med allt annat än blida ögon av Baylans kritiker. Redan kort efter den svidande valförlusten i september lyftes hans ansvar för nederlaget fram och internt restes även krav på hans avgång.

– Att Mona Sahlin lät honom sitta kvar är en stor förklaring till att misstroendet mot henne växte sig så starkt, säger en socialdemokrat.

Men frågan om S framtid är allt annat än avgjord. Pär Nuders supportrar hoppas fortfarande att hans nej är något annat än ett nej.

– En övertalningskampanj kan bli aktuell, säger en person med insyn i arbetet.

Aftonbladet har sökt Ibrahim Baylan som avböjer att kommentera uppgifterna.