Långa köer och flera krockar i snöoväder

Publicerad 2012-12-23

Två oväder drar in samtidigt över landet – Trafikverket varnar: Stanna hemma

Jultrafiken har kantats av hårt väder.

I dag blir det värre.

Vid 21.45-tiden var det totalstopp i trafiken på E4 södergående i höjd med Knivsta, efter att två bilar kolliderat. Fem personer är förda till sjukhus med oklara skador.

Vid 10.45 krockade en personbil och en lastbil på E4 mellan Ullånger och Docksta.

I personbilen fanns två vuxna och tre barn. Alla fem fick föras till Örnsköldsviks sjukhus, de två vuxna med befarade nack- eller ryggskador. Barnen ska vara oskadda.

Enligt polisen i Västernorrlands län var det till en början stopp i båda färdriktningarna.

Strax efter lunch började trafiken släppas på igen. Nu ska vägen vara helt rensad och framkomlig.

Vid 13.30-tiden voltade en personbil med en vuxen och ett barn på länsväg 164 i höjd med Rölanda, Dals-Ed.

Båda har förts till sjukhus i Bäckefors med oklara skador.

Bussar kolliderade

Vid 15-tiden kolliderade två bussar på riksväg 40, Delsjömotet utanför Göteborg i riktning mot Borås. Ambulans, räddningstjänst och polis larmades till platsen. Den ena bussen var tom på passagerare, den andra hade mellan 10 och 15 passagerare.

Tre personer skadades, varav två fick föras med ambulans till Mölndals sjukhus, med oklara skador.

Påfarten till riksväg 40 är avstängd på olycksplatsen, enligt polisen som är på plats för att dirigera trafiken.

Strax efter klockan 19 fick polisen larm om en krock på länsväg 800, i höjd med Jönåker utanför Nyköping. Räddningstjänst och polis larmas till platsen.

En bil med en ensam kvinna har kört in i en stillastående bil där tre personer färdades.

De tre fick föras till sjukhus med ambulans, skadorna ska dock vara lindriga. Kvinnan klarade sig oskadd.

Vid 21.45 var det totalstopp i trafiken på E4 södergående mellan Uppsala och Knivsta efter en kollision mellan två personbilar, varav en ska ha voltat.

Fem personer har förts till sjukhus med ambulans, enligt SOS Alarm.

Det är oklart vilka skador de inblandade har.

Två fronter möts

Lagom till julafton har Sverige hamnat i korselden mellan två kraftiga vädersystem. Från Ryssland pressar ett högtryck in iskalla vindar över norra Sverige. På vissa håll har temperaturerna redan krupit ner till 30 minusgrader.

Samtidigt rullar ett lågtryck in från Skottland över Atlanten.

– Det gör att vi får kraftiga vindar i Skåne, säger Jesper Blomster, meteorolog vid SMHI.

Lågtrycket blockeras dessutom av högtrycket från Ryssland – och stannar därmed kvar över södra Sverige.

Förutom Skåne väntas också Halland, Västra Götaland och Bohuslän drabbas av de hårda vindarna kombinerat med snöfall. På många håll väntas 1–1,5 decimeter snö falla, uppger SMHI.

Flera varningar

Som en följd utfärdade SMHI 35 varningar i går. För Skåne utfärdade man en klass 2-varning vilket innebär en väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– I Skåne kommer vinden vara som kraftigast. Där väntar vi oss en medelvind på hela 19 meter per sekund, säger Jesper Blomster.

Redan nu har en del snöbyar dragit in över södra Sverige. SMHI tror att ovädret kommer att slå till med full kraft vid lunch. I Skåne kommer det sannolikt att bli värst, framförallt i den hektiska jultrafiken.

– Vid lunch-tid kommer ett kraftigt snöoväder att dra in. Om man kan köra bil på morgonen så borde man göra det, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Tuff trafik på vägarna

För vägtrafikanterna har jultrafiken hittills varit mardrömslik.

På E4:an norr om Gävle tvingades bilister stå i bilkö i flera timmar efter att ett ­tiotal bilar hade kört av ­vägen vid Tönnebro i går. Köerna ringlade sig milslånga av bilister som ville hem och fira jul.

I Södermanland var ­vägarna glashala. På eftermiddagen konstaterade ­polisen att ett tiotal avåkningar inträffat.

Och söder om Tandsjöborg i Ljusdal fick fem personer föras till sjukhus när tre bilar kolliderade. Olyckan ledde även där till stopp i trafiken under flera timmar.

”Planera resan”

På Trafikverket varnar man alla trafikanter för att ge sig ut på vägarna.

– Från Trafikverkets sida ser vi helst att man stannar hemma. Måste man ändå ge sig ut på vägarna är det viktigt att man planerar sin ­resa och tar det lugnt, säger Linda Bengtsson vid Trafikverkets pressjour.

Också tåg- och flygresenärer kan vänta sig problem under dagen. Men sent i natt kunde resebolagen inte lämna några prognoser om hur trafiken kommer att påverkas av det hårda vädret.

I Norrbotten står tågen stilla på grund av den stränga kylan. På sina håll, som i Murjek, låg temperaturen på söndagskvällen på omkring 40 minusgrader. Tåg på sträckan Luleå-Kiruna fick ställas in utan att bussar ersatte, enligt TT.

Köldgränsen för tågen, som körs av operatören Norrtåg, ska vara 30 minusgrader.