”Konstnären” åtalas för hammarmord

Publicerad 2012-12-04

31-åringen satte lera för titthålen på de andra dörrarna i huset - sedan ringde han på lägenheten där den 13-åriga flickan bodde.

När grannflickan öppnade visade han upp ett kuvert för att avleda hennes uppmärksamhet.

– Jag tror att du har fått post, sa han innan han slog henne i huvudet med en hammare.

Den misstänkte 31-årige "konstnären" har erkänt i förhör att han tilldelade 13-åringen "ett stort antal slag" med hammaren i ansiktet och huvudet. Efter gärningen hoppade han ut från tredje våningen och skadades svårt.

Retat sig på "störande ljud"

Han åtalas i dag misstänkt för mord på den 13-åriga grannflickan i Täby. Enligt åklagare Ewa Tvengström ska han ha mördat flickan med flera hammarslag, efter att han retat sig på "störande ljud" från grannlägenheten.

– Han har under lång tid tid irriterat sig på oljud i fastigheten, främst från lägenheten ovanför där flickan bodde, säger hon.

Efter mordet bar 31-åringen ner kroppen och en vit möbel som det kommit mycket blod på till sin bostad. Han uppger att han skulle städa undan i lägenheten där flickan bodde. I samband med det såg han en polis. Då hoppade han ut genom fönstret.

– Det som är direktutlösande är att polisen kommer dit. Hans tanke är att ta sitt liv, säger åklagare Ewa Tvengström till TT.

Lappar i trappuppgången

31-åringen berättar i polisförhör hur han under lång tid innan dådet gjorde upp en plan att gå till grannlägenheten, slå personen där medvetslös och sedan ta med kroppen och såga upp den i sex delar. Sedan skulle han göra sig av med kroppsdelarna bit för bit på olika sopstationer.

Han säger i förhöret att han under mycket lång tid irriterat sig på ljud från grannlägenheten - han satte även upp lappar i trappuppgången på vilka han vädjade om att alla hyresgäster skulle vara tysta.

Den aktuella dagen vaknade han av ljud från lägenheten och blev väldigt arg. Han säger i förhör att när han hör en duns i golvet "så bubblar det till i magen". Hans tanke var att det skulle bli färre personer i lägenheten, så att ljuden skulle minska.

Ville mörda hela familjen

Enligt uppgifter i polisens förundersökning satt den mordmisstänkte 31-åringen och hans bror ofta uppe hela nätterna och spelade dataspel och hade vänt på dygnet.

"Konstnären" uppger i förhör att han mådde bättre under sommarmånaderna, när det inte var så mycket människor hemma, men att han blev argare och argare när hyresgäster kom tillbaka efter semesterfirande.

Bevisningen mot mannen består, utöver hans eget erkännande, av flera vittnesuppgifter. Bland annat ett förhör med en man som ska styrka att den misstänktes bror sagt att 31-åringen hade planer på att mörda grannfamiljen på grund av oljud. Ett annat vittne är polisinspektören som först anlände till lägenheten.

Mannen lider, enligt en rättspsykiatrisk undersökning, av en allvarlig psykisk störning och kan därför inte dömas till fängelse.

Köpte hammaren på Clas Ohlson

31-åringen planerade mordet långt före den 1 september, enligt åklagaren.

Omkring två veckor innan mannen dödade flickan var han på Clas Ohlson i Täby och köpte en hammare, en morakniv, en bågfil med extra blad, städsaker, avfallspåsar och munskydd – allt detta tänkte han använda vid mordet, uppger han i polisförhör.