Experter sågar våldtäktslagen

Publicerad 2013-02-25

Anmälningarna har ökat kraftigt – men antalet dömda ligger still

Våldtäktsanmälningarna har ökat kraftigt i Sverige.

Trots det döms inte fler gärningsmän – i stället har andelen friande domar fördubblats sedan 2004.

– Den nuvarande lagen fungerar inte, säger ­professor Christian Diesen.

Så sent som natten till i går inträffade en brutal överfallsvåldtäkt i Stockholm – och ny statistik ­visar att antalet anmälda våldtäkter har ökat kraftigt i Sverige.

I en ny rapportbok presenterar Christian Diesen, professor i processrätt, och Eva Diesen, lärare i genusvetenskap, nya resultat av flera olika undersökningar på sexualbrottsområdet.

– Vår viktigaste slutsats är att den nuvarande lagen inte fungerar, varken i preventivt eller brottsbeivrande syfte, säger Christian Diesen.

2011 anmäldes 4 272 våldtäkter – men bara 168 män dömdes. Att andelen fri­ande våldtäktsdomar har ökat har flera orsaker. En är att allt fler misstänkta kommer med en så kallad samtyckesinvändning, en annan är kopplad till domar i Högsta domstolen.

– HD-domarna har övertolkats av tingsrätterna. Man friar ofta i brist på önskad bevisning och bedömer inte noga den som finns, ­säger Christian Diesen.

”Var med på det”

Mer än hälften av de åtalade männen erkände att de haft sex med kvinnan, men uppgav att de trodde att ”hon var med på det”.

Det regeringsförslag om ändring av våldtäktsparagrafen som nyligen presenterades beskrevs som en skärpning. Förändringen gick ut på att man skulle kunna döma för våldtäkt om kvinnan befunnit sig i ”en särskilt utsatt situation”.

Den skulle komplettera ändringen 2005 då begreppet ”hjälplöst tillstånd” kunde kvalificera ett brott som våldtäkt.

Ett annat fokus

Men trots utvidgningen och trots att anmälningarna nästan fördubblats sedan 2004 är det inte fler som fälls i dag än före lagändringen.

– Felet med lagen är att den utgår från att våldtäkt är ett våldsbrott och det går sällan att styrka om det ­inte finns några fysiska skador att visa upp, säger Christian Diesen.

Författarna anser att det är hög tid att föra in ett krav på samtycke i våldtäkts­paragrafen. Då blir våldtäkt i stället ett brott mot offrets integritet.

– I domstolen skulle det bli mer fokus på mannen och hans beteende, säger Eva Diesen.