”Alla är så snälla”

Uppdaterad 2013-03-28 | Publicerad 2013-03-27

Stort stöd till Englas mamma efter Aftonbladets artikel

För att hjälpa Englas mamma, Carina Höglund, startades en insamling.

När Aftonbladet uppmärksammade initiativet exploderade det – över 200 000 kronor på en dag.

– Jag är otroligt tacksam och bara skakar när alla är så snälla, säger Carina Höglund.

Englas mamma, Carina Höglund, anser att polisen slarvade när de utredde mordet på Pernilla Hellgren. Slarvet ledde enligt henne till att Anders Eklund kom undan och senare kunde mörda hennes dotter Engla.

För att få upprättelse stämde Carina Höglund staten. Men hon fick avslag och ska nu betala rättegångskostnader på sammanlagt 110 000 kronor, varav 40 000 kronor till staten.

Startades en insamling

För att hjälpa Carina Höglund startade Daniel Daboczy, grundare till insamlingssajten Funded By Me, en insamling.

– Jag tycker det stora maskineriet borde ha varit lite mänskligare. Inte bara "här är domslutet och här är notan", säger Daniel Daboczy.

Insamlingen startades i fredags och sakta men säkert började pengarna trilla in. Så under onsdagsmorgonen publicerade Aftonbladet en artikel om insamlingen och då hände något.

– Först var det 28, sen 45, sen 70 och helt plötsligt nådde vi 110 000 kronor. Nu tickar det på och ligger över 210 000 kronor på tio timmar. Vi har aldrig haft så här mycket trafik till vår sida, säger Daniel Daboczy.

”Skakar när alla är så snälla”

Carina Höglund är själv rörd över stödet.

– Jag är otroligt tacksam och bara skakar när alla är så snälla, säger hon.

I skrivande stund har insamlingen nått över 245 000 kronor, vilket glädjer även Aftonbladets publisher Jan Helin.

– Det är fantastiskt när våra läsare engagerar sig för att hjälpa till. Jag vill tacka alla som skänkt pengar till insamlingen, säger han.

Överskottet ska redovisas

Det satta målet på 110 000 kronor har passerats med råge och just nu funderar Carina Höglund på hur överskottet ska hanteras.

– Allt har gått så snabbt men självklart kommer vi se till att pengarna går till någon som behöver dem. Vi tänker oss möjligtvis någon form av stöd till de som behöver hjälp med rättssäkerheten. Men vi kommer återkomma och vara tydliga med vart pengarna går, säger Carina Höglund.