Fästingar kan göra dig lungsjuk

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2002-04-09

Sprider inte bara TBE och borrelia utan också en bakterie som ger lungsjukdom

Fästingsäsongen är här. De små otäckingarna kan inte bara ge borrelia och TBE. Forskare i Uppsala har upptäckt att fästingar kan ge en särskild lungsjukdom.

Forskare i Uppsala har tittat på personer med lungsjukdomen sarkoidos och hittat en bakterie som sprids av fästingar. Bakterien finns i nästan alla vävnadsprover som tas från patienter med sarkoidos.

Det är en tyfusliknande bakterie som heter Rickettsia helvetica. Bakterien hittades hos fästingar för något år sedan. Men man var lite oklar på den medicinska betydelsen.

– Det här är onekligen intressant. Man har inte vetat vad sjukdomen beror på, man har sett en koppling till där det finns mycket skog. Fästingar och skog är ju en intressant koppling, säger Rolf Gustafson, infektionsläkare vid Huddinge sjukhus.

Lungsjukdomen sarkoidos ger förtjockningar eller knottriga inflammerade härdar i lungorna. Det är en sjukdom som framförallt brukar drabba lite yngre och medelålders personer.

– Lungsjukdomen brukar läka ut av sig självt. Många gånger upptäcker man den av misstag men ibland ger den febersymptom och ledbesvär, sägerRolf Gustafson och fortsätter:

– Om det är en koppling till fästingar leder det till att sjukdomen kan behandlas med antibiotika.

Finns hos var sjätte fästing

Bakterien är lika vanlig som borrelia hos fästingar, var sjätte fästing bär på bakterien. Det är långt ifrån alla som får sarkoidos, ungefär 1 500 personer får lungsjukdomen varje år.

Borrelia är den vanligaste fästingsjukdomen. Ungefär 10 000 personer får sjukdomen varje år. Mellan 15 till 20 procent av fästingarna bär på borreliasmitta.

TBE är fortfarande den allvarligaste sjukdomen som man kan få av fästingar. 40 procent av de som drabbas får bestående hjärnskador.

Många fästingar i år

Fästingsäsongen är redan igång. Så fort det blir över fem grader är fästingarna ute och rör på sig under dagarna.

– Vi har haft en mild vinter i år vilket innebär att många fästingar borde ha överlevt vintern. Det finns redan en del som har blivit bitna. Är det en mild vinter blir det många sjukdomsfall och i synnerhet om det varit två milda vintrar på rad - vilket det har varit nu, säger Rolf Gustafson.

En topp kommer i maj när många åker ut på landet och arbetar i trädgårdar. Andra toppen kommer i slutet av sommaren. Fästingarna tycker inte om när det är för varmt utan föredrar dåliga svenska somrar.

En del drabbas lättare än andra

En del människor har lättare för att bli fästingbitna än andra.

- Det är svårt att förstå. Fästingarna har inga ögon så de kan ju inte se vem som ser trevligast ut. Det beror säkert på vilka dofter vi utsöndrar och vår värmeutstrålning.

Det är ofta samma människor som är populära hos mygg som drabbas av fästingar. Men det är inte alltid samma personer.

Vistas du i riskområden i Stockholmstrakten (se faktaruta) är det bra att vaccinera sig mot TBE.

– Vistas man regelbundet i riskområden bör man vaccinera sig. Vistas man i övriga skärgården men bli fästingbiten mellan fem och tio gånger per år bör man vaccinera sig, säger Rolf Gustafson.

Funderar du på att vaccinera dig ska du göra det nu med en gång eftersom du helst ska ta två sprutor. Du kan ta nästa spruta efter två veckor.

- Då har du ett jättebra skydd. Men det kan vara värt att ringa runt och kolla priser. Det kan variera en hel del.

Mejla vår reporter

Har du haft lungsjukdomen sarkoidos? Mejla vår reporter

fram till klockan 22.30.

Pernilla Fagerström

Följ ämnen i artikeln