S om trollfabriken: Kristersson måste agera

TT

Publicerad 2024-05-07

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Socialdemokraterna kräver att statsminister Ulf Kristersson agerar efter TV4-avslöjandet om SD:s så kallade trollfabrik.

– Ytterst vill de påverka kommande valresultat, säger partisekreterare Tobias Baudin.

Han reagerar starkt på TV4:s avslöjande om att SD:s kommunikationsavdelning driver en stor mängd anonyma konton för att sprida innehåll på sociala medier som är gynnsamt för SD.

– Det här är trollfabriker finansierade av skattebetalarna vars syfte är att skrämma och hota och ytterst påverka vad svenska folket ska rösta. Därmed blir det också ett hot mot demokratin, säger Baudin.

Han pekar på att SD har tjänstemän centralt placerade på Regeringskansliet och anser att statsminister Ulf Kristersson (M) måste undersöka om de på något sätt varit inblandade.

– Ulf Kristersson måste svara på om SD:s trollfabriker påverkar denna valrörelse och därmed valutgången, och i sånt fall måste han vidta åtgärder.

– De här tjänstemännen, har de eller har de haft nån koppling till trollfabrikerna? Han måste också säkerställa om tjänstemännen inne på Regeringskansliet burit ut information till trollfabrikerna.

Tobias Baudin säger att Socialdemokraterna inte använder sig av konton i sociala medier där det inte är tydligt vem som är avsändaren.

– Vi använder inga trollkonton. Öppenhet och transparens måste vara bärande för de som för debatten i sociala medier. Sen om det finns någon individ är det inte heller okej, då får man ta tag i den individen.

SD har tillbakavisat påståendet att partiet driver ”trollfabriker”.

Följ ämnen i artikeln