”Tror att vi tagit tillbaka Mosul och Raqqa inom ett halvår”

Publicerad 2017-02-09

Den USA-ledda militäralliansen förutspår att Mosul och IS självutnämnda huvudstad Raqqa har tagits tillbaka från terrorgruppen inom sex månader.

Om bara några veckor kan Raqqa vara i princip helt isolerat.

– Det kommer att bli väldigt svårt att ta sig in eller ut, säger överste John Dorrian till AFP.

I slutet av förra året påbörjade den USA-ledda militäralliansen insatser för att ta ta tillbaka miljonstaden Mosul i Irak och Raqqa i norra Syrien från IS. Den senare beskriver terrorgruppen som huvudstad i sitt självutnämnda kalifat.

I januari meddelade irakiska styrkor att Mosuls östra delar var ”helt befriade”. En offensiv för att återta även de västra delarna kommer att inledas ”inom de närmaste dagarna”, säger den amerikanske generallöjtnanten Stephen Townsend till nyhetsbyrån AP.

Försöker omringa

Samtidigt har den kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF inlett den så kallade tredje fasen i offensiven mot Raqqa. SDF, som får flygunderstöd av den USA-ledda alliansen, avancerade i början av veckan öster om staden i ett försök att helt omringa den.

Överste John Dorrian uppger nu att staden snart väntas vara i princip helt avskärmad från omvärlden.

– Vi förväntar oss att staden kommer att vara nästan helt isolerad inom de närmaste veckorna, säger John Dorrian på en videolänk från Bagdad till nyhetsbyrån AFP.

– Det kommer att bli väldigt svårt att ta sig in eller ut ur staden.

Bombade broar över Eufrat

Under de två första faserna av offensiven, som inleddes i november, tog SDF kontroll över ett område som ligger norr och väster om Raqqa.

Förra veckan bombade den USA-ledda alliansen två broar över floden Eufrat som rinner förbi Raqqa.

Generallöjtnant Stephen Townsend förutspår att både Mosul och Raqqa kommer att vara återtagna om ett halvår.

– Inom sex månader tror jag att båda kampanjerna kommer att vara avslutade, säger han till AP.