Dadgostar om Anderssons L-flört: Vi får ett nytt januariavtal

Kängan mot V: Är inte regeringsdugliga

Publicerad 2022-08-24

Magdalena Andersson öppnar för att ge Liberalerna en plats i en S-ledd regering efter valet.

Nu varnar V-ledaren Nooshi Dadgostar för att det skulle leda till ett nytt januariavtal.

– Jag tror inte att vänsterväljarna blev glada över beskedet, säger hon till Aftonbladet.

Under SVT:s partiledarutfrågning fick statsminister Magdalena Andersson visa hur hennes regeringsalternativ skulle kunna se ut efter valet.

Statsministern sa att hon – om hon får bilda regering – kan tänka sig att regera tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet samtidigt som hon också öppnade dörren för Liberalerna.

– Det bygger på att Liberalerna kommer tillbaka till en av de som varit deras historiska ledstjärnor att stå upp för liberala värden och stå upp mot nazism och fascism, svarade hon på programledarnas fråga om ifall hon tror att hon kan locka över Liberalerna.

”Visar inte på regeringsduglighet”

Men en inbjudan till Vänsterpartiets uteblev. Andersson sa att hon inte ser partiet som ett förstahandsalternativ. Hon tog upp de tre vänsterpartister som viftade med PKK-flaggor på Almedalen och menade att det inte visar på regeringsduglighet.

Nooshi Dadgostar under Aftonbladets partiledardebatt.

V-ledaren Nooshi Dadgostar anklagar Magdalena Andersson för att göra en tydlig högersväng under utfrågningen.

Hon varnar för en repris på början av mandatperioden och flera förslag i avtalet som V var kritiska till.

– När hon fick välja mellan att gå till vänster eller höger valde hon höger. Det är ett tydligt besked om att en röst på S eller MP kan leda till ett nytt januariavtal med marknadshyror och förstörd anställningstrygghet, säger hon.

Vad kände du när du fick höra hennes besked i utfrågningen?

– Det skapar tydlighet för väljarna och signalerar tydligt att hon vill gå högerut.

Skiljer ett mandat mellan blocken

Hon tror inte att beskedet var särskilt glädjande för de väljare som står till vänster.

– Ska vi förbättra Sverige genom satsningar på sjukvård, fler hyresrätter och göra Sverige till en stark välfärdsstat så är det röst på vänsterpartiet man ska lägga.

En regering med S, C, MP och L skulle med dagens opinionsläge inte innebära en majoritetsregering. Anderssons alternativ skulle samla 158 mandat, medan M, KD och SD skulle samla 159. Andersson blir fortfarande beroende av Vänsterpartiets stöd. MP, C och V skulle i dagsläget ge ett svagt övertag med 175 mandat mot de borgerliga som samlar 174.

Nooshi Dadgostar har tidigare sagt att partiet vill ingå i en regering för att ge den sitt stöd. I Aftonbladets partiledardebatt framförde hon en ministerpost som ett absolut krav.

Skulle ni stötta en regering som Magdalena Andersson öppnade för i går?

– Vi ser att Sverige behöver en stabil majoritetsregering som kan ta ansvar för landet under nästa mandatperiod. För att uppnå det behövs det att Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna samarbetar med varandra och kan bygga Sverige starkt med de utmaningar vi har med elpriserna, klimatomställningen och bristerna i vården och skolan.

L-ledaren Johan Pehrson kommenterade sin inbjudan Andersson med att tacka nej.