Här är äldreboendet som fixar hotellfrukost

Uppdaterad 2017-01-31 | Publicerad 2017-01-17

Långbordet dukades och mingelkänslan uppstod – nu ska hotellfrukostsuccén på äldreboendet upprepas även i framtiden.

– Det var svinbra faktiskt. De flesta kände att det här borde vi haft förut, säger aktiveringspedagogen Hannes.

I Mölndals stad har en satsning på aktiveringspedagoger på äldreboenden pågått sen i mars förra året. På Eklanda äldreboende jobbar Hannes Torgersson – och hans uppdrag är att tillgodose behov och intressen hos de äldre utifrån deras fysiska förutsättningar.

– Vi är här för att se till att alla har en så meningsfull vardag som möjligt, vi kartlägger behov och möjligheter, säger Hannes.

På boendet i Eklanda finns bland annat en cykel med sidovagn. Med den har Hannes kunnat ta äldre som inte cyklat på många år på utflykt. Det har varit oerhört uppskattat.

– Det har verkligen varit jätte-jättepopulärt, säger Hannes.

En härlig buffé dukades upp.

Uppskattad frukost

Ett nytt inslag på agendan är sedan i fredags hotellfrukosten. Då dukade personalen fram allsköns läckerheter på boendet, och äldre från alla avdelningar var välkomna.

Det var en riktig succé, berättar Hannes.

– Det var svinbra faktiskt. De flesta kände att detta borde vi haft förut.

Han fortsätter:

– Det blev lite mingelkänsla. Det var olika bord runtomkring och verkligen hotellfrukostkänsla.

När ett nytt inslag i vardagen blir populärt ser Hannes till att det blir återkommande. Han menar att det är viktigt att de äldre har något att längta efter.

– Att få något att längta till är jätteviktigt och jättebra. Man kan prata om det en veckan senare: ”kommer du ihåg den fina, mysiga hotellfrukosten”, säger han.

Den ordinarie personalen är viktig i arbetet, och bollar idéer med Hannes.

Drömmer sig till Mallorca

Eftersom många längtar efter saker som är svåra att ta sig till från ett äldreboende försöker Hannes ta drömmarna närmare. Exempelvis har han börjat visa resefilmer på projektor.

Om någon till exempel berättar om att personen rest mycket till Mallorca kan Hannes visa en film därifrån.

– Och sen kan man titta på var man är uppvuxen på Google Maps, på gatuvyn. Vi tittade på flera personers barndomshem häromdagen, säger Hannes.

Hans anställning som aktiveringspedagog är på tre år. Nu är det första snart slut, och Hannes tror och hoppas att anställningen blir förlängd i framtiden.

– Det är väldigt mycket samarbete med undersköterskorna, de delar med sig av intressen och vi samarbetar och hittar nya saker. Det är väldigt roligt, säger Hannes.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Följ ämnen i artikeln