Trafikverket: E22 borde ha stängts tidigare

TT

Publicerad 2024-01-11

På E22 mellan Hörby och Kristianstad satt runt 1 000 fordon fast i kö på grund av stora mängder snö som fallit på vägbanan och begränsat framkomligheten. Arkivbild.

Myndigheterna är för passiva och väntar för länge innan man agerar – så lyder kritiken från MSB:s generaldirektör efter snökaoset på E22 i Skåne förra veckan.

Med facit i hand borde vägen ha stängts snabbare, medger Trafikverkets generaldirektör.

– Den händelsen var inte bra, och det är naturligtvis otroligt viktigt då den sker i en tid då vi behöver vara robusta. Och då är vi överens om att det där gick inte bra, säger Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps högste chef Charlotte Petri Gornitzka till Ekot.

Hon efterlyser bättre informations- och kommunikationsinsatser från myndigheter vid kriser.

Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana säger att man på myndigheten inte heller är nöjda med händelsen på E22. Utredningar ska nu bland annat undersöka hur mycket snabbare myndigheterna skulle ha kunnat agera.

Men redan nu konstaterar Maiorana att vägen borde ha stängts av tidigare.

– Ja, med facit i hand borde vägen ha stängts av snabbare, säger han till TV4.

Maiorana säger vidare att avsaknaden av ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) ska utredas.

– VMA ska ske bland annat i samverkan med Sveriges Radio och vi behöver se i vår utvärdering när den diskussionen fördes på tal och vilka beslut man gjort i det arbetet.

Runt 1 000 fordon fastnade på E22 mellan Hörby och Kristianstad i Skåne när vägen korkade igen på grund av ett snöoväder förra veckan. Många fick vänta i kylan mer än ett halvt dygn på hjälp.

Följ ämnen i artikeln