Ryssland: Ukrainsk ”smutsig bomb” är kärnvapenterror

Publicerad 2022-10-25

Ryssland hävdar att Ukraina planerar en ”smutsig bomb”, som sprider radioaktiva ämnen.

Anklagelserna förkastas av alla Nato-allierade.

En sådan attack kommer ses som kärnvapenterrorism, enligt ryska FN-representanten.

Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu ringde under söndagen flera försvarsministrar och påstod att Ukraina förbereder attacker med en ”smutsig bomb”, ett vapen som sprider radioaktiva ämnen.

Han menade att Ukraina, med hjälp av länder i väst, försöker eskalera konflikten.

En av de som blev uppringd var Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

 

Putins soldater: Därför krigar vi för Ryssland

 

”Försvarsministern tillbakavisade dessa påståenden och varnade för att sådana anklagelser inte bör användas som en förevändning för en upptrappning”, skriver brittiska försvarsdepartementet i ett uttalande.

Sergej Sjojgu.

Ryska brevet till FN: ”Kärnvapenterror”

Rysslands representant i FN, Vasily Nebenzi, ska under måndagen ha skickat ett brev till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och informerat om att Ryssland kommer att se en attack med ”smutsig bomb” som kärnvapenterrorism, rapporterar ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

”Moskva uppmanar FN:s generalsekreterare att göra allt som står i hans makt för att förhindra genomförandet av ett sådant avskyvärt brott”, skriver Ria med hänvisning till brevet.

Förkastas av Nato-allierade

Den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba beskrev anklagelserna som en ”falsk flagg”-operation.

”Ryska lögner om att Ukraina påstås planera att använda en "smutsig bomb" är lika absurda som farliga. För det första är Ukraina en engagerad NPT-medlem: vi har varken några "smutsiga bomber" eller planerar att skaffa några. För det andra anklagar ryssarna ofta andra för vad de själva planerar”, twittrade Kuleba.

 

Rysslands nya plan: ”Kiev ska simma i skit”

 

Natos generalsekreterare uppgav under måndagskvällen att han talat med amerikanska försvarsministern Lloyd Austin och brittiska Ben Wallace.

”Natos allierade förkastar denna anklagelse. Ryssland kan inte använda detta som förevändning för en eskalering. Vi står fortsatt vid Ukrainas sida”, skriver Stoltenberg på Twitter.

Dmytro Kuleba.

Följ ämnen i artikeln