Julvädret: Risk för översvämning, snö och vind

Leif Kasvi/TT

Publicerad 2023-12-25

Juldagsvädret bjuder på halka och rejäl blåst.

Längs delar av västkusten finns risk för översvämmade vägar och hårda vindar – så pass hårda att Trafikverket valt att stänga vissa tågsträckor.

Trafiken mellan Västerås och Stockholm under juldagen.

I flera delar av landet har träd fallit över vägar, och en byggnadsställning i Västra Frölunda i Göteborg har slitits loss. Ett tak på en bensinstation vid Landvetters flygplats blåste delvis bort i den hårda vinden på måndagen.

– Det var delar av ett tak som lossnat och vi fick ta bort en del småbitar som var kvar, men vi har lämnat platsen nu, säger larm- och ledningsoperatör Lidija Bradaric.

– En ställning rasade också i Frölunda, men där har vi lämnat och ansvaret ligger nu hos fastighetsägaren.

Det milda vädret i de södra delarna av landet riskerar att skapa problem i trafiken även under juldagskvällen. Arkivbild.

Halt på vägarna

SMHI:s varning för plötslig ishalka i mellersta och norra Götaland håller i sig, men vinden har mojnat under juldagskvällen och SMHI har nu dragit tillbaka de gula varningarna som tidigare fanns över Skåne. Men SMHI har utfärdat en gul varning för högt vattenstånd längs delar av västkusten, där det finns risk för översvämning.

Stina Karlsson, meteorolog på SMHI, säger att det kommer mer regn och snö när ett lågtryck drar in västerifrån på annandagen.

– Det berör mest Götaland, det blir då regn i Skåne och snöfall i Småland, Västergötland och Östergötland.

Sedan stabiliseras väderläget tillfälligt under någon dag. Snön återkommer under mellandagarna.

– På torsdag kommer det in ett omfattande lågtryck västerifrån men där är detaljerna osäkra. Men det blir snö i stora delar av landet, i alla fall i början, säger Stina Karlsson.

Inställda tåg

Väderläget gör att Trafikverket beslutat att dra in eller ändra flera tågsträckor. Tågtrafiken har stått still på sträckan Kolmården-Nyköping där flera träd fallit ned över spåret. Resenärer mellan Norrköping och Stockholm drabbas, Trafikverket räknar med att felet ska vara avhjälpt vid 18-tiden.

Under juldagen ersätter buss sträckan Varberg-Borås, Eslöv-Helsingborg tar en annan väg och där har vissa inställda avgångar ersatts med buss och det pågår till midnatt. Halmstad-Värnamo beräknas vara igång på annandagen liksom trafiken mellan Kalmar och Linköping.

Trafiken mellan Ystad och Simrishamn beräknas vara igång vid 20-tiden på juldagen.

Följ ämnen i artikeln