”Folk vill ha förändring”

Publicerad 2013-09-09

I kväll avgörs valet om makten i Norge

Han hoppas på Arbeiderpartiet.

Men tror att Høyre tar makten i stortinget.

– De har en mer aggressiv integrationspolitik, ­säger taxichauffören ­Rozear Ahmad.

Debatten kring invandring och asylpolitik tystnade efter terrorattentatet på Utøya sommaren 2011.

I dag, två år senare, är de två av Norges absolut hetaste valfrågor - och i kväll avgörs det vem som tar makten i stortinget.

Statsministerkandidaten och Høyre-ledaren Erna Solberg flörtar öppet med Fremskrittspartiet, Frp, medan Arbeiderpartiet ser ut att blir största parti – och ändå förlora makten.

Aftonbladet har tagit valtempen på Oslos parad­gata Karl Johan, där de flesta tror på en ny borgerlig ­regering.

– Folk vill ha förändring, så jag tror att det blir en borgerlig valseger. Att Frp kommer i regeringsställning tror jag bara är positivt, då får de visa vad de går för. De har lovat en striktare invandringspolitik, sänkta skatter och mer pengar till de äldre, det är på tiden att vi får se om de håller vad de lovar, säger Kristian Glavin, 24.

Hoppas på de röda

Tidigare under valrörelsen väckte Jens Stoltenberg stor uppmärksamhet genom att hoppa in som taxichaufför. Hos Stoltenbergs före detta, och högst tillfälliga, kollegor i taxibranschen hoppas chaufförerna fortfarande på en röd regering.

Aftonbladet gjorde en omvänd ”Stoltenberg” och pratade politik - med taxichaufförerna.

”Gör ett bra jobb”

– Det viktigaste för mig är invandringspolitiken. Att folk integrerar sig, att de lär sig språket – det är det som är nyckeln till succé i Norge, säger Raja Wassim Iqbal, 21, som har kört taxi i snart ett år.

Han ska snart söka till polishögskolan och kommer att rösta på Arbeiderpartiet.

– Jens Stoltenberg gör ett bra jobb med integrationen och asylpolitiken och jag hoppas också att han kommer att arbeta för högre ­löner inom offentlig sektor. Lärare, läkare och poliser tjänar alldeles för dåligt, säger han.

Kollegorna utanför Centralstationen håller med, och de flesta räds en framtid med Fremskrittspartiet i maktposition.

– De har alldeles för skarpa åsikter, de vill ha förändring för fort, och det är bara problematiskt för invandrare, säger Raja Wassim Iqbal.