Bostadsrätter till salu för 1 krona

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-19

Affärs-innehavare gör klipp när föreningen behöver ja-röster

Bostadsrätt på Södermalm för en krona?

För affärsinnehavarna på Hornsgatan 39 blir det verklighet inom kort.

- Det är en panikåtgärd för att bilda bostadsrätter, säger P-O Brogren på Hyresgästföreningen.

I hörnet av Hornsgatan och Timmermansgatan vill de flesta av de boende köpa huset och göra om det till bostadsrättsförening. I dag är det allmännyttiga Svenska Bostäder som äger fastigheten.

Men för att kunna ombilda hyreshus i innerstan krävs det att två tredjedelar av hyresgästerna går med på det. På Hornsgatan 39 fattades det tre ja-röster.

Bråttom att skaffa ja-röster

- Jag vill bo kvar i min hyresrätt och slippa behöva byta hyresvärd. Jag har heller inte råd att ta de lån som krävs, säger Kenneth Baskin som bor i huset sedan 1987.

Bostadsrättsföreningen fick bråttom. Svenska Bostäders erbjudande om att köpa huset går ut i dag och för de ombildningsintresserade gällde det att snabbt öka antalet ja-röster.

Det var då idén om att sälja bostadsrätter för en krona kläcktes. Det finns nämligen sex stycken butiker i husets bottenvåning och innehavarna där erbjöds att bli medlemmar i bostadsrättsföreningen.

Avgiften samma som hyran

Sina lokaler kan de nu köpa för en krona styck, månadsavgiften blir densamma som den tidigare hyran. Juridiskt blir lokalerna bostadsrätter, även om de i praktiken fungerar som affärslokaler.

Om de sedan vill flytta är det bara att sälja lokalen.

- Jag utgår från att det är en bra affär, säger Elisabet Tvilling som driver en affär tillsammans med sin syster.

Bland dem som bor i huset är det inte lika muntert överallt. Enligt de ekonomiska kalkylerna kommer deras boendekostnad att öka med 5-30 procent.

Den fördyringen kommer de sannolikt att tjäna in när de säljer sin bostadsrätt, men för den som tänker bo kvar blir affären inget klipp.

Styrelsen får kritik

På Hyresgästföreningen riktar ombudsmannen P-O Brogren kritik mot styrelsen. Enligt honom är det ingen tvekan om att enkroneavtalet är en taktisk åtgärd för att få till den majoritet som krävs.

Detta styrks också av föreningens egna utskick där man konstaterar att bostadsrättsföreningen skulle ha tjänat på att behålla affärsinnehavarna som hyresgäster i stället för att ha dem som medlemmar.

Olle Castelius

Följ ämnen i artikeln