Homosexuell talesperson för Romney avgår

Publicerad 2012-05-07

Utrikesrådgivaren Richard Grenell lämnar kampanjen efter mindre än en vecka

Han kallades för ”högljudd bög” och var en nagel i ögat på den kristna högern.

Nu har Mitt Romneys utrikespolitiske talesperson avgått – efter mindre än en vecka på posten.

Enligt Washington Post jagades Richard Grenell bort för att han är homosexuell.

Richard Grenelle.

I slutet av april utnämnde den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney Richard Grenell, 45, till utrikes- och säkerhetspolitisk talesperson för sin kampanj.

Mindre än en vecka senare lämnar Grenell kampanjen – enligt Washington Post efter att ha jagats bort från sin post av homofientliga grupper inom den kristna högern.

Kallades ”högljudd bög”

En av de som kritiserade utnämningen av Grenell är Bryan Fischer från högerextrema anti-gayorganisationen American Family Association. Efter utnämningen skrev Fischer på Twitter att Romney valt en ”högljudd bög” som talesperson i syfte att reta upp ”the pro-family community”.

– Romneykampanjen har försökt få det till att han inte riktigt trivdes i sin roll eftersom han inte fick det utrymme han tyckte att han förtjänade. Men Obamakampanjen och kommentatorer menar att Grenell lämnade på grund av vad han fick utstå som homosexuell. Många republikanska debattörer tyckte att utnämningen var uppseendeväckande och fel just för att han var homosexuell. Mobbningen kring hans sexuella läggning har pågått ett tag, säger Aftonbladets proffstyckare Manuel Ferrer, som kommenterar amerikansk politik.

Progressiv republikan

Mitt Romney har under sin tid som guvenör i Massachusetts drivit frågan om homosexuellas rättigheter. Manuel Ferrer tror att den här händelsen sätter honom i en obekväm sits.

– Romney har på många sätt varit en väldigt progressiv republikan, Massachusetts var till exempel en av de första delstaterna att införa samkönade äktenskap. Under primärvalet tvingades han ompositionera sig mot högerflygeln i partiet, och det har gjort honom känslig för den här typen av moralfrågor.

Roland Poirier Martinsson, även han Aftonbladets proffstyckare, anser inte att Grenells avgång beror på att han är homosexuell.

”Övertalningen hjälpte inte”

– Grenell är en ganska vildvuxen kommunikatör. Den kritik som har funnits gäller framför allt hans tydliga ställningstagande för samkönade äktenskap och inte det faktum att han är öppet homosexuell. Det tycker jag är en viktig distinktion.

Du köper alltså inte att Grenell tvingades bort på grund av sin sexuella läggning?

– Nej, tvärtom. Jag skulle vilja säga att när det gäller Romneys kampanj så var det det starkaste skälet att behålla honom. När Grenell bestämde sig för att säga upp sig så agerade Romneykampanjen mycket tydligt för att han skulle stanna. Jag tror att det fanns två skäl till det: dels ville man att han skulle stanna, dels för att det inte skulle se ut som att han sparkades för att han är homosexuell. Men deras övertalning hjälpte inte.