Fick son – med transplanterad livmoder

Publicerad 2014-10-04

En 36-årig kvinna från Göteborgstrakten är den första i världen som fött barn efter en livmodertransplantation.

Den världsunika bebisen, som fyllde en månad på lördagen, föddes för tidigt men mår bra och är hemma hos sina föräldrar.

– Föräldrarna kände självklart en enorm lycka när barnet föddes. Och det var mycket speciellt också för oss i teamet, säger professor Mats Brännström, forskare vid Göteborgs Universitet och överläkare vid Sahlgrenska som leder det uppmärksammade forskningsprojektet.

Mats Brännström utförde själv kejsarsnittet på mamman.

– Det är alltid speciellt med ett kejsarsnitt men det här var naturligtvis något extra. Både för familjen och för oss som jobbat med det här resultatet som mål i 15 år, säger Mats Brännström, till TT.

Första försöket

Livmodern donerades av en 61-årig kvinna, en nära bekant till familjen. I våras konstaterades att den 36-åriga kvinnan blivit gravid redan vid det första försöket att återföra kvinnans egna befruktade ägg till den transplanterade livmodern.

– Den mest intensivt komplicerade delen av hela processen är själva operationen, säger Mats Brännström.

– Att ta ut livmodern ur den 61-åriga kvinnan tog över tio timmar, att sy in den hos den blivande mamman tog fyra och en halv timme.

Vid tre tillfällen efter transplantationen noterades avstötningsreaktioner som dock kunde behandlas med ökad immundämpande behandling.

Kejsarsnittet fick utföras tidigare än beräknat eftersom kvinnan drabbades av havandeskapsförgiftning i 32:a graviditetsveckan.

– Men pojken var fullt frisk och utvecklas normalt, säger Mats Brännström.

Barnet vägde 1 775 gram och var normalstort för graviditetstiden.

Fler gravida

Totalt ingick nio kvinnor i forskningsstudien. I två fall har livmodern fått avlägsnas efter komplikationer. För de sex övriga kvinnorna fortsätter graviditetsförsöken.

– Alla ser fina ut. Några av dem är gravida. Men jag vill i nuläget inte säga hur många, säger Mats Brännström.

För forskarteamet är den lyckade förlossningen en stor framgång. Nu finns vetenskapliga bevis för att livmodertransplantation i kombination med IVF/provrörsbefruktning är en fungerande behandlingsmetod.

Planer finns också redan på ett nytt forskningsprojekt där Mats Brännström och hans kollegor vill titta ytterligare på bland annat effekter, risker, psykologiska reaktioner och olika typer av medicinering i samband med behandlingen.

TT