Vårdpersonal kan ges rätt att vägra abort

Uppdaterad 2015-11-16 | Publicerad 2014-11-12

Landstingsstyrelsen i Kronoberg vill utreda rätten för vårdpersonal att vägra abort.

M, KD och C röstade igenom förslaget.

– Det skulle leda till en patientosäker vård. Det är fullständigt feltänk, säger Centerpartiets hälsopolitiska talesperson, barnläkaren Anders W Jonsson.

Den svenska abortlagstiftningen fyller 40 år i januari.

Men i går röstade landstingsstyrelsen i Kronoberg för att utreda möjligheten att införa samvetsfrihet.

Det skulle ge vårdpersonal rätt att vägra att genomföra exempelvis aborter eller ge blodtransfusioner.

M, C och KD röstade för. FP lade ned sina röster, medan S, MP och V röstade emot.

”Inga problem att titta på det”

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström twittrar:

"Rätten till säkra aborten är en del av svensk jämställdhet och jämlik vård. Beslutet i Kronoberg mycket oroväckande".

Eva Johnsson, gruppledare i KD:s landstingsgrupp, säger i en skriftlig kommentar:

– Vi har sagt det förut och gör det gärna igen. Vi står bakom rätten för varje kvinna att själv bestämma om en abort. Vi är också för samvetsfrihet och menar att detta går att kombinera.

Landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank (M) röstade för förslaget men vill inte ge några kommentarer till Aftonbladet.

Landstingsrådet Sven Sunesson (C) förklarar varför han röstade ja:

– Det finns en otydlighet i vad som står i Europakonventionen i förhållande till det system vi har. Det tillämpas i flera europeiska länder. Även om jag egentligen inte ser att det finns stora möjligheter att genomföra det, men jag ser inga större problem att titta på det.

Känner du till hur C centralt står i frågan?

– Nej, det vet jag inte fullständigt. Jag tror att vi är ganska kritiska i frågan.

”Vi är bestämda motståndare”

Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson är barnläkare och partiets talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor. Han tar starkt avstånd från samvetsfrihet inom vården:

– Vi är bestämda motståndare till det. Sjukvården skulle inte fungera om varje anställd av egna etiska skäl skulle ges möjlighet att neka patienter vård. Att den strängt ortodoxe muslimen skulle vägra behandla kvinnor, att rasister skulle vägra behandra invandrare, att ett Jehovas vittne skulle vägra ge blod. Det är fullständigt feltänk, säger han och fortsätter:

– Det är fullständigt feltänk. Om man som sjuksköterska inte vill genomföra abort eller som katolsk läkare inte vill ge preventivmedel får söka sig till andra delar av vården. Annat skulle innebära en ytterst patientosäker vård. I Sverige är det ytterst Socialstyrelsen som säger vilken vård vi ska ha, baserat på vetenskap.

Vad säger du om att C i Kronoberg vill utreda frågan?

– Det här är ju ingen princip som Centerpartiet nationellt står bakom, och jag har inte haft möjlighet att diskutera frågan med dem ännu.

På Socialstyrelsen kan man inte svara på om ett enskilt landsting skulle ha rätt att ge vårdpersonal samvetsfrihet.

– Landstinget har en skyldighet att erbjuda vård och där ingår aborter. Sedan finns också en arbetsrättslig lagstiftning, och jag kan inte svara på om man som arbetsgivare kan låta anställda vägra att genomföra abort, säger Lisa van Duin på myndigheten.

Barnmorska stämmer landstinget

Barnmorskan Ellinor Grimmark nekades jobb på alla sjukhus i Jönköpings län för att hon vägrar utföra abort - och välkomnar dagens beslut. Stiftelsen Provita har hjälpt henne driva fallet till Diskrimineringsombudsmannen som lagt ned, och nu har landstingets stämts i Jönköpings tingsrätt. Rättegången inleds i början av nästa år.

Ruth Nordström på Provita är glad över initiativet i Kronoberg.

– Det är mycket, mycket bra att enskilda landsting lyfter den här frågan, och vi önskar förstås att alla landsting inför samvetsfrihet.

Europakonventionen säger att "Envar skall äga rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet", vilket förespråkarna för samvetsfrihet för vårdpersonal tar fasta på.

– Sverige respekterar inte Europakonventionen, och vi får se om vi blir tvungna att driva frågan vidare till Europadomstolen, beroende på vad tingsrätten säger, säger Ruth Nordström.