Statsvetaren: "Det är inte förvånande"

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2014-12-27

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är övertygad om att regeringen och Alliansen kommer att meddela att det inte blir något extraval.

– Det är inte så förvånande, det är väl egentligen bara SD som vill ha det här extravalet, säger han.

Beskedet att regeringen och Alliansen kallar till presskonferens tolkar Stig-Björn Ljunggren som att extravalet inte blir av.

– De kallar ju inte till presskonferens för att berätta att det blir av. De kallar för att säga att det inte blir av, säger han till Aftonbladet TV.

Han är inte förvånad över beskedet. Det var få av riksdagspartierna som verkligen ville ha ett extra val.

– Det är inte speciellt förvånande. Vi vet att de har förhandlat sen innan jul. Det är väl egentligen bara SD som vill ha det här extravalet, säger han.

"Troligen har de kommit överens om regler"

Stig-Björn Ljunggren tror att presskonferensen kommer att handla om en överenskommelse om reglerna för budgetomröstningen.

– Troligen har de kommit överens om informella regler för hur budgetomröstningen ska gå till, vilket ska göra det lättare för minoritetsregeringar att regera, säger han till Aftonbladet TV.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kommer inte att delta på presskonferensen. Stig-Björn Ljunggren tror att det kan finnas en möjlighet att partierna har kommit överens om politiska uppgörelser.

– Det ska till exempel bli intressant att se vad de säger om vinster i välfärden.

Följ ämnen i artikeln